Вартість призів


Як оподатковувати вартість призів, подарунків, які вручаються переможцям і призерам спортивних заходів?


Не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковуються податком з доходів фізичних осіб, суми державної адресної допомоги, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород та страхових виплат, які отримуються платником податку відповідно з бюджетів, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом (зокрема Законом № 1549-111), у тому числі сума державних премій України або державних стипендій України, визначених законом, а також вартість державних нагород чи винагород від імені України, крім тих, що виплачуються коштами чи іншим майном, відмінним від таких нагород, сума Нобелівської премії'та Абелівської премії (пп. «б» пп. 4.3.1 п. 4.3, ст. 4 Закону № 889-ІV). За додержання цих умов винагороди переможцям та призерам спортивних змагань не вважатимуться об'єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

Щодо питання оподаткування вартості подарунків, призів за змагання, квітів, сувенірів, що безоплатно надаються безпосередньо платнику податку — переможцю у спортивних змаганнях, то згідно з пп. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV такі доходи є додатковими благами і підлягають оподаткуванню в порядку, встановленому п. 3.4 ст. З Закону № 889-ІV, як доходи, нараховані (виплачені) у будь-яких негрошових формах. Податок, нарахований з такого об'єкта оподаткування, сплачується до бюджету за рахунок юридичної особи, що надає такий подарунок. При цьому платник податку — одержувач такого доходу (у вигляді подарунка) не несе подальших зобов'язань щодо сплати податку з доходів фізичних осіб з цього доходу (пп. 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 Закону № 889-ІV).

Дипломи, грамоти, нагрудні знаки, медалі, якими нагороджуються громадяни та спортивні команди, що стали переможцями спортивних змагань та конкурсів, не можна відносити до доходу як такого.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)