Недержавне пенсійне страхування


Який порядок оподаткування сум, виплачуваних за договорами недержавного пенсійного страхування?


Законом № 889-ІV установлено, що доходом з джерелом його походження з України є будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України (п. 1.3. ст. 1 цього Закону).

Згідно з пп. 4.2.5 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума страхових виплат, страхових відшкодувань або викупних сум, отриманих платником податку за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного страхування, у випадках та розмірах, визначених п. 9.8 ст. 9 цього Закону.

Відповідно до пп. 9.8.2 п. 9.8 ст. 9 Закону № 889-ІV податковий агент утримує та сплачує (перераховує) до бюджету податок за ставкою 13% на період 2004 - 2006 рр. (з 2007 р. - 15%) від:

60% суми одноразової страхової виплати за договором недержавного пенсійного страхування або довгострокового страхування життя при досягненні застрахованою особою певного віку, обумовленого у такому страховому договорі, чи при її дожитті до закінчення строку такого договору;

60% сум регулярних та послідовних пенсійних виплат (додаткової пенсії) за договором недержавного пенсійного страхування чи регулярних та послідовних виплат (ануїтетів) за договором довгострокового страхування життя, крім випадків, визначених у пп. «а» пп. 9.8.3 п. 9.8 цієї статті.

При цьому Законом № 889-ІV не передбачено окремого оподаткування зазначених виплат відповідно до джерел надходження таких коштів до недержавного пенсійного фонду.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)