Матеріальна допомога з фонду депутата обласної ради


Який порядок оподаткування матеріальної допомоги, яка надається з фонду депутата обласної ради?


Підпунктом 4.3.1 п.4.3 ст. 4 Закону № 889-ІV визначено, що до складу загального місячного (річного) доходу платника податку не включається сума державної адресної допомоги, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій, винагород та страхових виплат, які отримуються платником податку відповідно з бюджетів, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.

Місцеві ради мають право за рахунок власних коштів і благодійних надходжень встановлювати додатково до державних гарантій гарантії щодо соціального захисту громадян.

Отже, якщо місцеві ради у межах затверджених програм соціального захисту окремих малозахи-щених категорій населення виплачують з місцевого бюджету одноразову або щомісячну адресну допомогу окремим категоріям громадян, то такі суми виплат не підлягають оподаткуванню згідно з положеннями пп. «в» пп. 4.3.5 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-ІV.

Щодо цільової, нецільової або матеріальної допомоги, то порядок оподаткування податком з доходів фізичних осіб такої благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, викладено в п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV.

Згідно з пп. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, встановленого на 1 січня такого року, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги відповідно до пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 цього Закону.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, отриманого платником податку як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. (пп. 6.5.1 п. 6.5. ст. 6 Закону № 889-ІV). Визначення терміна «заробітна плата» наведено у п. 1.1 та пп. «д» п. 1.3 ст. 1 Закону № 889-ІV

Перелік категорій платників податку, на яких за таких умов поширюється право на застосування податкової соціальної пільги, наведено в підпунктах 6.1.1, 6.1.2 та 6.1.3 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-ІУ. При виплаті громадянам, зазначеним у цих підпунктах Закону, нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, сукупно на рік у розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, встановленого на 1 січня такого року, незалежно від того, провадилась така виплата за місцем одержання податкової соціальної пільги (від працедавця) або від іншої особи (якщо ця особа не виплачує доходу у вигляді заробітної плати), така допомога не обкладається податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати. Суми перевищення допомоги над зазначеним розміром підлягають оподаткуванню у джерела виплати за ставкою, визначеною п. 7.1 ст. 7 Закону № 889-ІV

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)