Проживання працівників у гуртожитках


Чи є об'єктом оподаткування податком з фізичних осіб плата за проживання працівників у гуртожитках?


Підпунктом «є» пп. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV визначено, що до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо, а саме у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), а також знижки з ціни (вартості) товарів (послуг), що перевищує звичайну, розраховану за правилами визначення звичайних цін (у розмірі такої знижки).

Плата за проживання у гуртожитках, установлена на рівні граничнихЇЇ розмірів згідно з розпорядженням № 1787, вважається встановленою на рівні звичайної ціни.

При внесенні безпосередньо платником податку плати (на рівні встановленої звичайної ціни) за проживання у гуртожитку об'єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб не виникає.

Внесення підприємством плати за проживання у гуртожитку (на рівні встановленої звичайної ціни) за платника податку як працівника, так і не працівника цього підприємства вважається доходом такого платника податку, що обкладатиметься податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах.

Щодо плати за проживання громадян у гуртожитках у вигляді різниці між фактичною вартістю одного ліжко-місця та граничною платою, визначеною на рівні звичайної ціни, то така різниця вважається витратами підприємств на утримання та експлуатацію об'єктів соціальної інфраструктури, зокрема гуртожитків (незалежно від того, є вони на балансі підприємства чи ні), і не є об'єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб працівників та сторонніх осіб — не працівників цього підприємства доходів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)