Філії без статусу юридичної особи


Державне комплексне торговельне підприємство (юридично особа) має декілька філій без статусу юридичної особи, які займаються вирощуванням та переробкою сільськогосподарської продукції. Чи можуть перейти на сплату ФСП зазначені філії, а також за яких умов може бути платником ФСП державне комплексне торговельне підприємство? Якими законодавчими актами при цьому слід керуватися?

(СГ «Богатир», АР Крим)


Статтею 42 Господарського кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2004 р., визначено, що підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Відпо-

відно до ст. 55 цього Кодексу суб'єкти господарювання — це учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Підприємство — самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому Господарським кодексом та іншими законами (ст. 62 Господарського кодексу).

Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Вони можуть відкривати рахунки в установах банків відповідно до закону (ст. 64 Господарського кодексу).

Згідно із Законом № 2238-III сільське господарство (сільськогосподарське виробництво) — це вид господарської діяльності з виробництва продукції, яка пов'язана з біологічними процесами її вирощування, призначеної для споживання в сирому і переробленому вигляді та для використання на нехар-чові цілі. Продукція сільського господарства (сільськогосподарська продукція) — продукція, що виробляється в сільському господарстві та відповідає кодам 01.11 — 01.42 та 05.00.1 — 05.00.42 Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97. Сільськогосподарське підприємство (включаючи селянське (фермерське), рибальське та рибницьке господарства) — це юридична особа, основним видом діяльності якої є вирощування та переробка сільськогосподарської продукції, виручка від реалізації якої становить не менше 50% загальної суми виручки (з 1 січня 2004 р.-75%).

Водночас відповідно до ст. 1 Закону № 2114-ХІІ колективне сільськогосподарське підприємство є добровільним об'єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів, діє на засадах підприємництва і самоврядування та є юридичною особою.

Згідно із Законом № 973-ІV фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.

Законом № 742-ІV (ст. 1) встановлено, що особисте селянське господарство — це господарська діяльність, яка провадиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства. Такі селянські господарства відповідно до Закону № 320-ХІV не є платниками ФСП.

Враховуючи вищезазначене, в умовах дії Закону № 320-ХІV та законів, які визначають статус сільськогосподарських виробників, платниками ФСП можуть бути лише юридичні особи.

Відповідно до вимог чинного законодавства платниками ФСП є сільськогосподарські підприємства, які виконують умови вищезазначених законів, Закону № 320-ХІV та Положення № 658.

Крім того, сільськогосподарські підприємства повинні мати:

Отже, платником ФСП може бути державне комплексне торговельне підприємство — юридична особа за умови виконання вищезазначених норм чинного законодавства, а також за наявності основного виду діяльності — виробництва (вирощування), переробки та збуту сільськогосподарської продукції (тобто бути сільськогосподарським підприємством).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Надії ЧОРНОУС та головного державного податкового ревізора-інспектора Департаменту Віктора ФІНАШКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)