Суборенда


Законом № 320-ХIV визначено, що орендовані площі, здані в оренду платнику ФСП неплатником ФСП, включаються до розрахунку суми ФСП. Чи повинні включатися до такого розрахунку площі земельних ділянок, які знаходяться в суборенді у платника ФСП?

(ТОВ «Діброва». Луганська обл.)


Відповідно до ст. З Закону № 320-ХІV об'єктом оподаткування для платників ФСП є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, у тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах).

Пунктом 9 Положення № 658 визначено, що у разі коли платник ФСН відповідно до законодавства здає земельні ділянки в оренду, орендовані площі не можуть включатися до розрахунку сплати ФСП орендаря.

Якщо ж земельні ділянки здаються в оренду неплатником ФСП, орендовані площі включаються до розрахунку суми ФСП орендарями.

Згідно з вимогами Закону № 1211-IV об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності. Орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноважені ними особи. Орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою. Орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, зазначеним Законом та іншими законами України і договором оренди землі.

Орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди, або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Термін суборенди не може перевищувати терміну, визначеного договором оренди землі. У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється. Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. За згодою сторін договір суборенди земельної ділянки посвідчує-ться нотаріально.

Орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення на період дії' договору оренди можуть обмінюватися належними їм правами користування земельними ділянками шляхом укладання між ними договорів суборенди відповідних ділянок, якщо це передбачено договором оренди, або за письмовою згодою орендодавця (ст. 8 Закону № 1211-IV).

Отже, виходячи з викладеного, якщо платник ФСП бере в суборенду сільськогосподарські угіддя у суб'єкта господарювання, який сплачує податки на загальних підставах, і орендує, в свою чергу, земельні ділянки не у платника ФСП, то такий платник ФСП повинен зазначені площі включати до розрахунку суми ФСП.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Надії ЧОРНОУС та головного державного податкового ревізора-інспектора Департаменту Віктора ФІНАШКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)