Працюю на виробництві зі шкідливими умовами праці за списком № 2, але атестація робочих місць не проводиться. За цих обставин неможливо підтвердити право на пільгову пенсію. Куди звернутися, щоб захистити свої права?
О. ПИЛИПЕНКО, м. Умань Черкаської обл.

Я працювала на меблевій фабриці в оздоблювальному цеху зі шкідливими умовами праці, і в 1998 р. мені була призначена пенсія засписком № 2. У 2003 р., у зв'язку з тим, що на даному підприємстві у свій час не проводилась атестація робочих місць, виплата пенсії мені була зупинена. Прошу дати відповідь: що є підставою для призначення пенсій за віком на пільгових умовах і яким законодавчим актом це передбачено?
Е. ФОЛЬВАРТ, м. Житомир

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 р. № 36, і за результатами атестації робочих місць.

Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є передовсім наявність професії та виробництва в зазначених списках та підтвердження шкідливих умов праці працівника безпосередньо на робочому місці результатами атестації робочих місць, проведення якої передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 р. № 442, за умови зайнятості його на роботах, визначених відповідним списком, не менш як 80 відсотків робочого часу, встановленого для певного виробництва. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на. пільгових умовах.

Атестація робочих місць за умовами праці провадиться ате-стаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в терміни, передбачені колективним договором, але не рідше як один раз на п'ять років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Якщо атестація робочих місць не проводилась, неможливо підтвердити право на відповідну пенсію працівникам, професії яких передбачено списками. Для захисту своїх прав працівники можуть звернутися до комісії з трудових спорів підприємства або оскаржити бездіяльність керівництва підприємства щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці в судовому порядку.

Матеріали та відповіді на листи читачів підготував

ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 28/2004