Мій син хворіє, і йому назначено лікування медикаментом «Диферелін». З 2000 по 2001 р. я постійно отримувала цей препарат у Бережанській центральній лікарні. Але з 17 січня 2002 р. мені відмовили видавати "Диферелін", посилаючись на його велику вартість. Чи маю я право на безоплатне одержання для мого хворого сина вказаного медикаменту?
Ю. І. БОЙКО, м. Бережани Тернопільської обл.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 р. № 1071 «Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами та установами охорони здоров'я, що фінансуються з бюджету» та постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» затверджено перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, до яких входить і препарат «Диферелін». Препарат «Диферелін» входить також до затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я від 14 квітня 2003 р. № 169 Переліку лікарських засобів. Отже, його можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

Відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування осіб провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб. Безоплатний відпуск лікарських засобів дітям-інвалідам віком до 16 років провадиться за рецептами лікарів незалежно від місця проживання цих дітей, але в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя. У цьому разі витрати, пов'язані з оплатою вартості лікарських засобів, беруть на себе органи охорони здоров'я за місцем їх відпуску.

Для забезпечення Вашого сина медикаментом «Диферелін» Вам необхідно звернутися до управління охорони здоров'я Тернопільської областної державної адміністрації та до Бережанської районної державної адміністрації, які й повинні вирішити Ваше питання.

Якщо питання щодо надання медикаменту «Диферелін» Вашому сину не буде позитивно вирішене, Ви можете звернутись до прокурора або в суд з метою захисту своїх прав.

Матеріали та відповіді на листи читачів підготував

ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 28/2004