Продаж пива та дата виникнення податкового зобов'язання


У зв'язку з тим що в податкових накладних, які видаються продавцем на попередню оплату, та в платіжних документах не передбачено визначення суми акцизного збору, виробником пива не нараховуються податкові зобов'язання із сум попередньої оплати за продукцію. Як визначити період, за який необхідно здійснити нарахування податкових зобов'язань з акцизного збору (із сум попередньої оплати за пиво), враховуючи те, що підприємство не вважає чинними вимоги Положення № 111, оскільки ст. 6 Декрету № 18-92 передбачено існування окремого закону з питання оподаткування окремим видом акцизного збору, якого на сьогодні немає?

(Д. Остаф'єв. м. Київ)


Частиною п'ятою ст. 6 Декрету № 18-92 визначено, що акцизний збір, зокрема з пива, сплачується до бюджету у строки, визначені відповідним законом. Центральний податковий орган визначає порядок нарахування сум акцизного збору виходячи з норм відповідного закону з питань оподаткування окремим видом акцизного збору.

Законом № 313/96-ВР (ст. 1) встановлено ставку акцизного збору на пиво солодове з одиниці реалізованого товару (продукції) у розмірі 0,23 грн. за 1 л. Згідно зі ст. 17 Господарського кодексу старки податків мають нормативний характер. При цьому податки та інші обов'язкові платежі, що відповідно до закону включаються до ціни товарів (робіт, послуг) або відносяться до їх собівартості, сплачуються суб'єктами господарювання незалежно від результатів їх господарської діяльності. Акцизний збір — це непрямий податок на окремі товари (продукцію), визначені законом як підакцизні, який включається до ціни цих товарів (продукції) (ст. 1 Декрету № 18-92).

Статтею 4 Закону № 2181-ІІІ визначено, що якщо згідно із законом з питань окремого податку, збору (обов'язкового платежу) податковий період не встановлено, то податкова декларація подається та податкове зобов'язання сплачується у строки, передбачені п. 4.1 ст. 4 цього Закону для місячного базового податкового періоду, крім випадків, коли подання декларації не передбачено таким законом.

Згідно із Законом № 2181-ІІІ та п. 6.7 Положення № 111 платники акцизного збору з пива, а також спирту, транспортних засобів і нафтопродуктів зобов'язані самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданому ними розрахунку акцизного збору, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем подання розрахунку. Такий розрахунок подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за тим звітним місяцем (податковим звітним періодом), у якому виникло податкове зобов'язання з акцизного збору. Відповідно до ст. 4 Декрету № 18-92 датою виникнення податкових зобов'язань з продажу пива вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що настала раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника акцизного збору як оплата продукції, що продається, або дата відвантаження (передачі) продукції.

Таким чином, у разі якщо першою подією буде надходження коштів від покупця на рахунок платника акцизного збору в оплату за його продукцію і відповідно у цього платника виникає податкове зобов'язання з акцизного збору з цієї продукції, такий платник зобов'язаний подати до податкового органу розрахунок акцизного збору за той звітний місяць, у якому він отримав кошти, і узгодити податкове зобов'язання з акцизного збору.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ З ПИТАНЬ АДМІНІСТРУВАННЯ АКЦИЗНОГО ЗБОРУ І КОНТРОЛЮ ЗА ВИРОБНИЦТВОМ ТА ОБІГОМ ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ (ДААК) ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння начальника управління організації перевірок та контрольно-аналітичної роботи ДААК Юрія ВІЛЬХОВОГО, заступника начальника управління методології акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів — начальника відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору ДААК Олесі КВАРТЮК та головного державного податкового інспектора відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору ДААК Надії МИРОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004