Компенсації витрат на сплату акцизного збору до бюджету, понесених станцією переливання крові


У березні поточного року станція переливання крові (державна форма власності) отримала спирт етиловий для виготовлення медичних препаратів. Враховуючи те, що у підприємств немає майна, під яке можливо отримати банківську гарантію або укласти договір про ввалювання векселя, та нагальну потребу у забезпеченні закладів охорони здоров'я компонентами крові та виготовлених з них препаратів, підприємство до отримання спирту перерахувало акцизний збір до бюджету (розрахункову суму: як різницю між загальною ставкою та ставкою 2 грн.). Який порядок компенсації витрат, понесених при сплаті акцизного збору до бюджету без видачі податкового векселя?
(П. Богданів, Вінницька обл.)


Відповідно до п. 57 ст. 80 Закону № 1344-IV та ст. 1 Закону № 178/96-ВР на сьогодні на спирт етиловий, який використовується для виготовлення лікарських засобів (у тому числі компонентів крові і виготовлених з них препаратів), діє загальна ставка акцизного збору у розмірі 16 грн. за 1 л 100-від-соткового спирту.

З метою недопущення підвищення цін на лікарські засоби, у зв'язку зі змінами податкового законодавства постановою № 2077 затверджено Порядок компенсації у 2004 р. виробникам — суб'єктам підприємницької діяльності додаткових витрат, пов'язаних з підвищенням з 1 січня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів.

Дія Порядку № 2077 поширюється на виробників — суб'єктів підприємницької діяльності та заклади охорони здоров'я, що здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим на медичні цілі та включені до Реєстру за переліком згідно з додатком 1 до постанови № 1908, та визначає механізм компенсації додаткових витрат у 2004 р., пов'язаних з підвищенням з 1 січня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів (утому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів).

Пунктом 2 Порядку № 2077 визначено, що додаткові витрати — це сума коштів за податковим векселем, сплачена до бюджету в повному обсязі векселедавцем і не включена до відпускної ціни лікарських засобів, для виготовлення яких використовувався спирт.

Відповідно до п. З вищезазначеного Порядку при відпусканні виробникам лікарських засобів спирту етилового з 1 січня 2004 р. виробники спирту нараховують податкове зобов'язання з акцизного збору та формують відпускну ціну такого спирту виходячи зі ставки акцизного збору в розмірі 2 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.

На різницю між сумами акцизного збору на спирт, визначеними за ставкою акцизного збору, встановленою ст. 1 Закону № 178/96-ВР і ставкою у розмірі, що враховується виробником спирту при формуванні його відпускної ціни (2 грн.), до моменту отримання спирту векселедавцем видається векселе-держателю податковий вексель зі строком погашення 90 календарних днів з дати його авалювання банком, який залишається у векселедержателя, а його копія з відміткою векселедержателя про взяття на облік повертається векселедавцю і пред'являється виробнику спирту для отримання такого спирту.

Тобто без пред'явлення виробнику спиртуавальо-ваного податкового векселя виробник лікарських засобів не може отримати спирт етиловий за ставкою акцизного збору-в розмірі 2 грн. за 1 л 100-від-соткового спирту.

Згідно з п. 6 Порядку № 2077 умовами погашення податкового векселя виробником лікарських засобів є подання до органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації як платника податків платіжного доручення з відміткою уповноваженого банку про сплату в повному обсязі до бюджету суми, зазначеної у векселі, та факт зарахування зазначеної суми на відповідний бюджетний рахунок.

Таким чином, сума коштів, сплачена до державного бюджету підприємством і визначена як різниця між повною ставкою акцизного збору, встановленою ст. 1 Закону № 178/96-ВР, та ставкою 2 грн., не є додатковими витратами і не підлягає компенсації з бюджету.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ З ПИТАНЬ АДМІНІСТРУВАННЯ АКЦИЗНОГО ЗБОРУ І КОНТРОЛЮ ЗА ВИРОБНИЦТВОМ ТА ОБІГОМ ПІДАКЦИЗНИХ ТОВАРІВ (ДААК) ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння начальника управління організації перевірок та контрольно-аналітичної роботи ДААК Юрія ВІЛЬХОВОГО, заступника начальника управління методології акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів — начальника відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору ДААК Олесі КВАРТЮК та головного державного податкового інспектора відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору ДААК Надії МИРОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004