Внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на суми дивідендів


Чи повинні нараховуватися внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 32% та 1 — 2% на суми дивідендів, які отримують працівники підприємства?

(ТОВ ТЕК «Транзит», м. Харків)


Відповідно до ст. 1 9 Закону № 1058-ІV страхові внески роботодавцями нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими згідно з Законом № 108/95-ВР, виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за договорами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Страхові внески нараховуються на всі суми сукупного оподатковуваного доходу (прибутку) застрахованої особи.

На виконання Закону № 1058-ІV органом Пенсійного фонду України розроблено Інструкцію № 21-1.

Зазначену Інструкцію розроблено з урахуванням вимог Закону № 889-ІV а саме п. 4.4 ст. 4, яким визначено, що базою для нарахування збору до Пенсійного фонду України громадян є заробітна плата платника.

Відповідно до п. 4.4 розділу четвертого Інструкції № 21-1 застраховані особи (крім фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності) сплачують страхові внески у розмірі 1 або 2% сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

Підпунктом 4.2.12 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV встановлено, що доходи у вигляді процентів, дивідендів та роялті, виграшів, призів, крім зазначених у п. 4.3 цієї статті, включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу, проте вони не є заробітною платою, яка виплачується(надається) платнику у зв'язку з відносинами трудового найму.

Враховуючи вищезазначене, на суми доходів у вигляді дивідендів внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 32% та 1 — 2% не нараховуються.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління надходження доходів Фонду Людмили ЩИПКИ та начальника відділу по роботі з платниками обов'язкових платежів до Пенсійного фонду управління надходження доходів Фонду Людмили ПОЛЬОВИЙ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004