Путівки на відпочинок дітей під час літніх канікул


Який порядок оподаткування нецільової допомоги, зокрема матеріальної, та путівок на відпочинок дітей під час літніх канікул?


Закон № 889-ІV передбачає надання пільг усім громадянам (незалежно від розміру одержаного доходу) у вигляді невключення до об'єкта оподаткування окремих видів доходів і надання за певних умов податкового кредиту, а для малозабезпечених платників — у вигляді податкової соціальної пільги.

Згідно з п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу не включається благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на користь платника податку у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам ЇЇ надання, зазначеним у п. 9.7 ст. 9 цього Закону.

Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Відповідно до пп. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу, встановленого на 1 січня такого року, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги згідно з пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 цього Закону.

Підпунктом 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону № 889-ІV визначено, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, отриманого платником податку як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.

Перелік категорій платників податку, на яких за таких умов поширюється право на застосування податкової соціальної пільги, наведено в підпунктах 6.1.1, 6.1.2 та 6.1.3 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-ІV Якщо протягом звітного податкового року при виплаті громадянам, зазначеним у цих підпунктах Закону, нецільової (благодійної) допомоги, у тому числі матеріальної, сукупно на рік у розмірі, що не перевищує величини прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, незалежно провадилася така виплата за місцем одержання податкової соціальної пільги (від працедавця) чи від іншої особи — непрацедавця, то така допомога не підлягає обкладанню податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати.

Крім нецільової благодійної допомоги юридичні та фізичні особи можуть надавати платнику податку неоподатковувану цільову благодійну допомогу незалежно від її розміру, визначену пп. 9.7.4 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV, зокрема, шляхом перерахування до закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку та членів його сімТ першого ступеня споріднення, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань.

Підпунктом 4.3.24 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-ІV установлено, що до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються (не підлягають відображенню в його річній податковій декларації) доходи у вигляді вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески такого платника податку — члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Також у рамках державної програми «Соціальний захист та соціальне забезпечення в Україні» відповідно до бюджетних призначень, установлених Законом № 1344-ІV за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів надаються безоплатні путівки на лікування та оздоровлення соціально вразливих верств населення, вартість яких не підлягає оподаткуванню на підставі положень пп. 4.3.1 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-ІV.

Відповідно до пп. «є» пп. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV путівки, що надаються платнику податку в іншому порядку, зокрема за рахунок коштів підприємства-працедавця, розглядаються з метою оподаткування як додаткове благо, отримане таким платником податку від його працедавця, що підлягає обкладанню податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах з урахуванням вимог п. 3.4 ст. З цього Закону.

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту Зінаїди МОРОЗ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004