Заборгованість підприємства до Фонду інвалідів


Підприємство вже понад три роки має заборгованість до Фонду інвалідів. Чи можуть податкові органи списати таку суму боргу як безнадійну?


Статтею 18 Закону № 2181-III передбачено, що податковий борг юридичних та фізичних осіб, стосовно якого минув термін позовної давності, встановлений цим Законом, визнається безнадійним та підлягає списанню.

Відповідно до Порядку № 103 визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами державної податкової служби, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби, а також за даними довідки відповідного контролюючого органу.

Законом № 2181-III визначено виключний перелік контролюючих органів, до яких, крім податкових, віднесено митні органи, органи Пенсійного фонду України, органи фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, Фонд інвалідів не входить до переліку контролюючих органів, а тому на таку суму боргу дія Порядку № 103 не поширюється.

З урахуванням вищенаведеного органи державної податкової служби не мають правових підстав для проведення списання як безнадійної суми боргу до Фонду інвалідів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління методології стягнення податкового боргу Департаменту Володимира ТАРАСЕНКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004