Відображення операції з відшкодування коштів, втрачених на ремонт автомобіля


Автомобіль підприємства, який у 2001 р. у результаті ДТП зазнав значних пошкоджень, було відремонтовано за рахунок обігових коштів підприємства. На той час підприємство перебувало на звичайній формі оподаткування, проте з початку 2004 р. перейшло на сплату єдиного податку (10%). За рішенням господарського суду сторона, винна у ДТП, відшкодувала підприємству в 2004 р. кошти, витрачені на ремонт автомобіля. Яку цьому випадку відобразити в бухгалтерському обліку операцію з відшкодування коштів, витрачених на ремонт автомобіля?

(ТОВ «Синтез», с. Засилля, Лубенський р-н. Полтавська обл.)


Згідно із Законом № 2063-ІІІ малим суб'єктом підприємницької діяльності, зокрема, є юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в якої середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 500 тис. євро.

Одним із основних напрямів державної підтримки малого підприємництва в Україні є запровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності.

На виконання державної політики щодо підтримки малого підприємництва, а також Програми реформування системи бухгалтерського обліку в Україні наказом Мінфіну України № 186 затверджено спрощений План рахунків бухгалтерського обліку.

Відповідно до п. 2 наказу № 186 спрощений План рахунків можуть застосовувати і суб'єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, які відповідно до чинного законодавства визнані суб'єктами малого підприємництва. Крім того, підприємства, які за результатами діяльності за минулий рік визнаються згідно з чинним законодавством суб'єктами малого підприємництва, у поточному (звітному) році фінансову звітність складають за ПБО 25.

Усі записи на рахунках бухгалтерського обліку спрощеного Плану рахунків для узагальнення інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань, а також доходи і витрати, факти фінансово-господарської діяльності здійснюються відповідно до Інструкції № 291.

Інструкцією № 291 визначено, що для обліку розрахунків за відшкодуванням завданих збитків призначено рахунок 37 «Розрахунки з різними дебіторами». За дебетом рахунку 37 «Розрахунки з різними дебіторам» відображається виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом —її погашення чи списання.

Для відображення операції з відшкодування коштів, витрачених на ремонт автомобіля, застосовуватиметься кореспонденція рахунків, наведена нижче у таблиці. При цьому слід зазначити, що у 2001 р. витрати на ремонт автомобіля відображалися безпосередньо у складі поточних витрат підприємства.

з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Отримання рішення суду про відшкодування витратна ремонт автомобіля

37 «Розрахунки з різними дебіторами»

716 «Відшкодування раніше списаних активів»

2

Одержання коштів від винної сторони за ремонт автомобіля

31 «Рахунки в банках»

37 «Розрахунки з різними дебіторами»

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння начальника Управління методології бухгалтерського обліку Мінфіну України Валерія ПАРХОМЕНКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004