Відшкодування земельного податку


Відповідно до ст. 796 Цивільного кодексу одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, що прилягає до будівлі або споруди. Згідно зі ст. 797 цього Кодексу плата, що справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування ними і плати за користування земельною ділянкою. Чи є платником земельного податку або орендної плати за земельну ділянку наймач (орендар) у зв'язку з наданням йому права тимчасового користування нею? Чи відшкодовує наймач (орендар) витрати за здане йому в оренду приміщення орендодавцеві, понесені цим орендодавцем у зв'язку зі сплатою земельного податку?

(Виконавчий комітет Червоноградської міськради. Львівська обл.)


Справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону № 2535-ХІІ, який визначає розміри та порядок плати за використання земельних ресурсів, пільги щодо плати за землю, відповідальність платників та контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку. Згідно з чинним законодавством використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом та Законом № 161-XIV. До розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади.

У разі якщо орендодавцями землі виступають відповідні органи місцевого самоврядування або виконавчої влади, то орендар з моменту набуття права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним, Цивільним, Господарським кодексами України, Законом № 161-XIV та іншими законами України і договором оренди, самостійно сплачує до бюджету орендну плату за землю.

У разі якщо орендодавцем виступає власник землі, то орендар з моменту набуття права оренди земельної ділянки сплачує власнику орендну плату за землю, а власник у свою чергу сплачує земельний податок до бюджету.

Згідно з частинами першою та другою ст. 21 Закону № 1211-IV орендна плата за землю — це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін (ст. 23 Закону № 1211-IV).

Разом з тим ст. 796 Цивільного кодексу визначено, що одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, що передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначено, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Плата, що справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування ними і плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 Цивільного кодексу).

Оскільки об'єктом плати за землю є земельна ділянка, яку передано у власність або надано в користування, то при здаванні приміщень в оренду підприємствами, установами та організаціями іншим суб'єктам господарювання орендодавці сплачують до місцевого бюджету земельний податок у встановлених розмірах на загальних підставах, а орендарі відповідно до умов договору сплачують орендодавцю орендну плату за землю, розмір якої встановлюється за згодою сторін у договорі оренди.

Отже, витрати орендодавця, понесені у зв'язку зі сплатою земельного податку, можуть включатись до суми орендної плати за землю, якщо це визначено договором оренди.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Надії ЧОРНОУС — заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів та Віктора ФІНАШКА — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004