Відображення оплати відпустки


Працівник підприємства перебував у відпустці з 15.04.2004 р. по 11.05.2004 р. Йому було нараховано заробітну плату за відпустку в розмірі 270 грн. (180 грн. - за квітень та 90 грн. - за травень). У зв'язку з відсутністю коштів на рахунку підприємства нараховану заробітну плату за відпустку було виплачено 05.05.2004 р. Яку такому випадку слід відображати нарахування заробітної плати за відпустку в бухгалтерському обліку і як правильно утримати страхові внески?

(СП «ЕКОМА», смт Малевичі, Волинська обл.)


Згідно зі ст. 11 5 КЗпП та ст. 21 Закону № 504/96-ВР заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Відповідно до ст. 23 Закону № 504/96-ВР витрати, пов'язані з оплатою таких відпусток, як щорічна основна відпустка; щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці; щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці; відпустка у зв'язку з навчанням у середніх навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах, вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі; відпустка у зв'язку з профспілковим навчанням; творча відпустка та додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, здійснюються за рахунок коштів підприємства, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

Формування в бухгалтерському обліку інформації про виплати (у грошовій та негрошовій формах) за роботи, виконані працівниками, та розкриття ії у фінансовій звітності здійснюється відповідно до норм ПБО 26. Згідно з п. 4 ПБО 26 до виплат працівникам відносяться:

Щодо виплат за невідпрацьований час (щорічні відпустки та інший оплачуваний невідпрацьований час), то такі виплати відносяться до поточних. Відповдіно до п. 7 ПБО 26 виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов'язанням через створення забезпечення у звітному періоді.

Крім того, п. 13 ПБО 11 визначено, що забезпечення створюються для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат, у тому числі й витрат на оплату відпусток працівникам.

Отже, на підприємстві потрібно створювати резерв відпусток, кошти якого використовуватимуться при нарахуванні гаробітної плати за час відпустки.

Інструкцією № 291 для узагальнення інформації про рух коштів, які за рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів, та включення їх до витрат поточного періоду призначено рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів». Облік руху та залишків коштів на оплату чергових відпусток працівникам ведеться на субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток». Сума забезпечення визначається щомісяця як добуток фактично нарахованої заробітної плати працівникам і відсотка, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального планового фонду оплати праці. На цьому субрахунку також узагальнюється інформація про забезпечення обов'язкових відрахувань (зборів) від забезпечення виплат відпусток на збори на обов'язкове державне пенсійне страхування, обов'язкове соціальне страхування, обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття тощо.

Якщо відпустка припадає на два місяці (як у даному випадку — на квітень і травень), то це впливає на визначення бази для вирахування податків і внесків із суми відпускних.

Розглянемо на умовному прикладі кореспонденцію рахунків, яка використовуватиметься при нарахуванні та виплаті заробітної плати за відпустку, якщо відпустка припадає на два місяці.

з/п

Зміст операції

Кореспондендія рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

Квітень 2004 р.

1

Нарахування відпускних за квітень і травень 2004 р.

471 «Забезпечення виплат відпусток»

661 «Розрахунки за заробітною платою»

270,00

2

Нарахування і утримання внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (2%)

661 «Розрахунки за заробітною платою»

651 «За пенсійним забезпеченням»

5,40

3

Нарахування і утримання внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (0.5%)

661 «Розрахунки за заробітною платою»

653 «За страхуванням на випадок безробіття»

1,35

4

Нарахування і утримання внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (0,5%; у тому випадку, коли заробітна плата перевищує прожитковий мінімум, встановлений для працездатної особи, — 1%)

661 «Розрахунки за заробітною платою»

652 «За соціальним страхуванням»

1,35

5

Утримання податку з доходів фізичних осіб (270 грн. —5,4 грн.)х 13%

661 «Розрахунки за заробітною платою»

641 «Розрахунки за податками»

34,34

6

Нарахування відрахування на соціальні заходи із суми оплати відпустки 270 х (32 % + 1,9 % + 2,9 % + 0,9%)*

471 «Забезпечення виплат відпусток»

65 «Розрахунки за страхування»

101,79

*Страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, встановлено Законом № 2272-ІII і залежать від класу професійного ризику виробництва.

Відповідно до пп. 5.1.6 п. 5.1 розділу 5 Інструкції № 21-1 перерахування страхових внесків платники здійснюють одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі у безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння начальника Управління методології бухгалтерського обліку Мінфіну України Валерія ПАРХОМЕНКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004