Перерахунок пенсії


Який період враховується при перерахунку пенсії у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»?

(Хмельницька обл.)


Згідно зі ст. 43 Закону № 1058-ІV перерахунок пенсій за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника, за вислугу років, призначених до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004 р.) повинен здійснюватися за новими нормами на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що є на час перерахунку в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, чинного раніше, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду України.

Для перерахунку пенсій, призначених до набрання чинності Законом № 1058-ІV враховується заробітна плата, з якої було раніше обчислено пенсію відповідно до Закону № 1788-ХІІ, за документами, наявними в пенсійній справі, тобто можливі такі варіанти:

Відповідно ці самі періоди як нереалізоване право може бути враховано і при проведенні перерахунків.

За бажанням пенсіонера можуть подаватись додаткові документи про заробітну плату, проте у цьому випадку необхідно подати документи про заробіток за період, передбачений Законом № 1058-ІУ, тобто за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 р. незалежно від перерв та за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 р.

Для запобігання соціальної напруги було прийнято рішення про приймання документів у бажаючих подати додаткові документи про заробіток і стаж до 01.01.2004 р., при цьому перерахунки провадити з дати введення в дію Закону № 1058 -IV.

Відповідно до ст. 42 Закону № 1058-ІV у разі якщо застрахована особа продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після її призначення.

Кожен наступний перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж через 2 роки після попереднього з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії.

Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої було обчислено пенсію, або за періоди страхового стажу (за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 р. незалежно від перерв у роботі та за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 р.).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНІСТЕРСТВА ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Мінпраці та соціальної політики України:
Ірини БАГНЮК — заступника начальника Управління пенсійного реформування та Тетяни МАРУШЕНКО — заступника начальника Управління пенсійного реформування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004