Грошова та натуральна благодійна допомога


Який порядок оподаткування грошової та натуральної благодійної допомоги?

(Ю. Ковальчук м. Київ)


Порядок обкладання податком з доходів фізичних осіб цільової та нецільової благодійної, у тому числі матеріальної, допомоги викладено у п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV.

Зокрема, згідно з пп. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, утому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, встановленого на 1 січня такого року, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги згідно з пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 цього Закону.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, отриманого платником податку як заробітна плата протягом звітного податкового місяця, якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн. Визначення поняття заробітної плати наведено у пп. «д» п. 1.3 та п. 1.1 ст. 1 Закону № 889-ІV.

Перелік категорій платників податку, на яких за таких умов поширюється право на застосування податкової соціальної пільги, наведено у підпунктах 6.1.1 -6.1.3 п. 6.1 ст. 6 Закону № 889-ІV При виплаті громадянам, зазначеним у цих підпунктах Закону, нецільової благодійної допомоги (у тому числі матеріальної) сукупно на рік у розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу, встановленого на 1 січня такого року, незалежно від того, провадилась така виплата за місцем одержання податкової соціальної пільги (працедавцем) чи іншою особою (якщо ця особа не виплачує доходу у вигляді заробітної плати), така допомога не підлягає обкладанню податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати. Суми перевищення допомоги над зазначеним розміром підлягають оподаткуванню у джерела виплати за ставкою, встановленою п. 7.1 ст. 7 Закону № 889-ІV.

Юридичні та фізичні особи можуть надавати платнику податку цільову благодійну допомогу, неоподатковувану незалежно від ії розміру на цілі, визначені підпунктами «а» - «д» пп. 9.7.4 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889-ІV.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адмінстрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004