Заробітна плата


У якому значенні застосовується термін «заробітна плата» для цілей Закону № 889-ІV?

(СП ТОВ «Аврора». Кіровоградська обл.)


Згідно з п. 1.3 а. 1 Закону № 889-ІV заробітна плата -це дохід, нарахований (виплачений, наданий) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця, незалежно від того, є такий працедавець резидентом чи нерезидентом. Також для цілей застосування Закону під терміном «заробітна плата» розуміють інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати й винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п. 1.1 ст. 1 Закону № 889-ІV).

Підпунктом 4.2.1 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-ІV визначено, що доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку.

Відповідно до ст. 2 Закону № 108/95-ВР заробітна плата за структурою складається із основної заробітної плати, додаткової заробітної плати й інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

До фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, розробленою відповідно до положень Закону № 108/95-ВР включаються нарахування найманим працівникам у грошовій і натуральній формі (оцінені в грошовому вираженні) за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат.

Фонд оплати праці (за текстом — ФОП) складається з фонду основної заробітної плати, фонду додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат. Водночас будь-яке підприємство-працедавець може виплачувати (надавати) своїм працівникам ще й інші виплати, що не належать до фонду оплати праці (ст. 3 Інструкції № 5).

Таким чином, основним критерієм віднесення до заробітної плати для цілей Закону № 889-ІV (з метою оподаткування) будь-яких виплат, що провадяться працедавцем своїм працівникам, є їх зв'язок з виконанням таким працівником роботи відповідно до трудового договору, укладеного з таким працедавцем.

Тобто для цілей Закону № 889-ІV при визначенні складових заробітної плати з метою їх оподаткування слід враховувати всі виплати, зазначені у статтях 1 — 3 Інструкції № 5, які згідно з цим Законом підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб незалежно від того, включено їх до ФОП (основного та неосновного) чи до інших виплат, що не належать до ФОП.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адмінстрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004