ПОВНОВАЖЕННЯ ФОНДУ


Чи можуть установи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття як контролюючі органи звертатися до господарського суду із позовом про стягнення з платників податків боргу зі сплати страхових внесків?


Пунктом 2.1 ст. 2 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ визначено перелік контролюючих органів, до яких, зокрема, відносяться установи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування, які мають право здійснювати перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати лише стосовно страхових внесків, віднесених до їх компетенції. Тобто межі контролю за строки сплати страхових внесків та подання розрахунків, покладення відповідальності за зазначеними внесками у вигляді пені та штрафних санкцій визначено названим Законом, проте здійснення заходів щодо погашення боргу за страховими внесками згідно з пп. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 цього Закону покладено як на державні податкові органи (у позасу-довому порядку), так і на державних виконавців у межах їх компетенції (на підставі рішення суду).

Відповідно до пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 згаданого Закону, якщо контролюючий орган, що провів процедуру узгодження суми податкового зобов'язання з платником, не є податковим органом, такий контролюючий орган надсилає відповідному податковому органу подання про здійснення заходів щодо погашення боргу платника податків, а також розрахунок його розміру, на підставі якого податковий орган надсилає податкові вимоги.

Постановою Кабінету Міністрів від 24.10.2001 року № 1387 визначено механізм надсилання контролюючим органом (у даному випадку — органом Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування) подання про здійснення заходів щодо погашення боргу зі страхових внесків платника податків державним податковим органам у позасудовому порядку. На підставі зазначеного подання податковий орган здійснює передбачені законодавством заходи щодо погашення боргу платника податків, проте у поданні повинна зазначатися узгоджена сума боргу зі страхових внесків.

Стягнення неузгоджених із платником податків сум здійснюється виключно за рішенням суду (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами").

Отже, установи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття мають право звертатися з позовом до суду для стягнення спірних (неузгоджених) сум.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 28 серпня-3 вересня 2004 р. № 35