ОПЛАТА ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ


Працюю бухгалтером у приватній агрофірмі, яка є платником фіксованого сільськогосподарського податку. Який порядок відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам, що сплачують фіксований сільськогосподарський податок, витрат, пов'язаних з оплатою листків непрацездатності працівників, а також з виплатою допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? Який порядок обліку цих витрат?


Відповідно до ст. 2 Закону від 11.01.2001 року N° 2213-ІІІ "Про розмір внесків на деякі види загальнообовязкового державного соціального страхування" перші п'ять днів тимчасової непрацездатності найманих працівників оплачує роботодавець залежно від обраної ним системи оподаткування своїх доходів і форми власності. Механізм віднесення цих витрат визначено п. 7 Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 06.05.2001 року № 439.

Починаючи з шостого дня непрацездатності застрахованим особам, якими є всі наймані працівники, надається допомога по тимчасовій непрацездатності. її виплачують за рахунок страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оскільки сільськогосподарські товаровиробники, що сплачують фіксований сільськогосподарський податок, відповідно до чинного законодавства мають утримувати із сум оплати праці найманих працівників страхові внески в розмірі 0,25 чи 0,5 відсотка. За рахунок цих внесків виплачується і допомога по догляду за дитиною до трьох років. Згідно з Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (затверджено постановою правління цього Фонду від 26.06.2001 року № 16) сільськогосподарські товаровиробники щокварталу зобов'язані подавати до робочих органів цього Фонду за місцем реєстрації як платника страхових внесків звітність за формою Ф4-ФСС з ТВП про нарахування, сплату й використання цих внесків.

Оскільки відповідно до Закону України від 17.12.1998 року № 320-ХІV "Про фіксований сільськогосподарський податок" частину коштів від сплати сільськогосподарськими товаровиробниками фіксованого сільськогосподарського податку перераховують органи Держказначейства на рахунки Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, сільгосптова-ровиробник має право на відшкодування витрат за соціальним страхуванням за рахунок відрахувань від спрощеної системи оподаткування. Порядок використання цих коштів та їх обліку затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2000 року № 1352.

Відповідно до п. 5 зазначеного Порядку в разі настання страхового випадку (тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, народження дитини, догляду за нею до досягнення трирічного віку тощо) сільськогосподарський товаровиробник звертається за місцем реєстрації до районних (міжрайонних) робочих органів відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності із заявою про перерахування йому коштів на відшкодування витрат, пов'язаних з виплатою допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологів, при народженні дитини, по догляду за нею до досягнення трирічного віку тощо. Робочі органи відділень Фонду в десятиденний термін після надходження заяви перераховують кошти сільськогосподарським товаровиробникам, які зобов'язані забезпечити їх використання виключно за цільовим призначенням.

Допомогу за рахунок коштів обов'язкового соціального страхування, одержаних від сплати фіксованого сільськогосподарського податку, єдиного податку та від продажу спеціальних торгових патентів, обчислюють і виплачують згідно із законодавством. Підставою для обчислення і виплати є відповідно оформлені документи (п. 6 Порядку).

За п. 7 Порядку сільськогосподарські товаровиробники, що сплачують фіксований сільськогосподарський податок, щокварталу до 12 числа місяця, що настає за звітним періодом, подають за встановленою формою довідку про обов'язкове соціальне страхування до робочих органів відділень Фонду за місцем їхньої реєстрації.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 4-10 вересня 2004 р. № 36