За ким збережено пільги цього року?


Щороку після прийняття державного бюджету громадян, які за різними законами користуються пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг, турбує питання: чи не позбавлено їх пільг з нового року? Хто і в подальшому має право на пільга з оплати житлово-комунальних послуг? Проаналізуємо чинне законодавство з цих питань.


Статтею 69 Житлового кодексу встановлено, що пільги з квартирної плати та плати за комунальні послуга встановлюються законодавством. Такі пільги передбачені, зокрема, законами:

Основами законодавства України про охорону здоров'я та іншими.

Постановою КМУ «Про порядок надання пільг, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 16.02.94 № 94 встановлено, що за цим законом пільги надаються ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і особам, на яких поширюється чинність зазначеного закону. Такі пільги надаютсья незалежно від того, хто є наймачем і яка форма власності житлового фонду, з урахуванням членів їх сімї, які проживають разом з ними, виходячи із встановлених чинним законодавством норм житла та розміру плати за користування ним.

Закон про держбюджет надає право Кабінету Міністрів провести 2004 року експеримент із заміни пільг в оплаті за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги, що надаються згідно з чинним законодавством ветеранам війни та праці, ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, реабілітованим громадянам, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян на адресну грошову державну допомогу у місті Бровари та Броварському районі Київської області, у містах Умань і Сміла та Смілянському районі Черкаської області. Відповідний порядок заміни пільг на адресну допомогу для мешканців зазначених районів визначає уряд за погодженням з відповідними органами місцевого самоврядування (ст.58 закону).

Витрати на безоплатне або пільгове матеріальне і побутове забезпечення, на яке згідно з законами України мають право ок-ремі категорії працівників, здійснюються за рахунок і в межах бюджетних асигнувань на утримання цих бюджетних установ. До таких витрат належать також знижка плати за користування житлом (квартирної плати), паливом, телефоном та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична та теплова енергія); безоплатний проїзд і перевезення багажу, безоплатне встановлення квартирної охоронної сигналізації і користування нею.

Держбюджетом на цей рік також встановлено, що пільги, компенсації і гарантії, на які згідно з законами України мають право окремі категорії працівників бюджетних установ, щодо знижки плати за користування житлом (квартирної плати), паливом, телефоном та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична та теплова енергія), безоплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі) та автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів, безоплатного встановлення квартирної охоронної сигналізації і користування нею надаються у разі, якщо грошові доходи цих працівників менші від величини прожиткового мінімуму, встановленої для працездатних осіб (ст.78 закону).

При наданні пільг членами сім'ї пільговика вважаються: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та II групи або інвалідами І групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка є під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним (ст.79 закону).

Закон також передбачає надати право органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування призначати житлові субсидії особам, які згідно із законодавством повинні забезпечуватися безоплатним житлом, опаленням та освітленням, за умови їх відмови користування такими пільгами (ст.79 закону).

Олена ХМЕЛЬ, юрисконсульт

Газета "Маю ПРАВО" № 1 серпень 2004 р.