Дотація з місцевого бюджету на погашення боргу


Підприємство комунальної власності, основним видом діяльності якого є забезпечення зовнішнього освітлення міста, перейшло із загальної на спрощену систему оподаткування. Згідно з рішенням господарського суду у підприємства виник борг минулих років. Підприємство фінансується з місцевого бюджету, і міськрадою прийнято рішення про виділення дотації на погашення цього боргу. Чи включається сума такої дотації до бази оподаткування єдиним податком?

(Л. Черничко. Київська обл.)


Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) (ст. 1 Указу № 727/98).

Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

У графі б «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації (п. 2 Порядку № 554).

Також відповідно до Порядку № 98 у рядку 4 Розрахунку відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб'єкта малого підприємництва, яка підлягає оподаткуванню єдиним податком, з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів.

На загальній системі оподаткування відповідно до пп. 11.3.5 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР датою збільшення валового доходу в разі продажу товарів (робіт, послуг) з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів на поточний рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якому іншому вигляді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед таким бюджетом.

Враховуючи викладене, підприємство для оподаткування єдиним податком повинно враховувати суму дотації, отриману для компенсації витрат підприємства.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту - начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ - заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004