Перехід з однієї ставки на іншу


Товариство з 1 січня 2004 р. працює на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності за ставкою 10% і тому не має права виписувати замовникам податкові накладні на відшкодування ПДВ. У зв'язку з цим більшість замовників відмовляється від продукції та послуг товариства. Чи може такий платник перейти на сплату єдиного податку за ставкою 6%?

(К. Мінін, Одеська обл.)


Відповідно до Указу № 727/98 спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з діючою системою оподаткування, обліку та звітності, передбаченою законодавством, на вибір суб'єкта малого підприємництва. Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації, в якій зазначає, яку ставку єдиного податку ним обрано. Заява подається не пізніше ніж за 1 5 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Наказом № 555 затверджено Порядок видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою.

Згідно з цим Порядком рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, незалежно від обраної ставки єдиного податку — 6 чи 10%, може бути прийнято платником податку не більше одного разу за календарний рік. Свідоцтво видається суб'єкту малого підприємництва терміном на один календарний рік і є документом суворої звітності.

Постановою № 507 визначено, що в Указі № 727/98 під словом «рік» розуміють календарний рік.

Враховуючи вищезазначене, підприємство зможе перейти на сплату єдиного податку за ставкою 6% лише після закінчення календарного 2004 p., тобто з 1 січня 2005 р. У поточному році підприємство може повернутися до загальної системи оподаткування, подавши відповідну заяву до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного (податкового) періоду (кварталу).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту - начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ - заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004