Компенсація витрат з акцизного збору


Заклад охорони здоров'я не має майна, під яке можна отримати банківську гарантію чи укласти договір про ввалювання податкового векселя. Чи можна компенсувати додаткові витрати у зв'язку з підвищенням з 01012004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий виробнику лікарських засобів, який до моменту отримання спирту не видавав податкового векселя, а повністю сплатив до бюджету акцизний збір?

(Б. Безпорядків, Хмельницька обл.)


Законом № 1344-IV (частина 57 ст. 80) на 2004 р. зупинено дію частин першої—четвертої ст. З Закону № 178/96-ВР щодо застосування ставки акцизного збору в розмірі 2 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту до спирту етилового, що використовується виробниками - суб'єктами підприємницької діяльності для виготовлення лікарських засобів (у тому числі компонентів крові і виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів.

Порядком № 2077 передбачено, що до моменту отримання спирту векселедавцем видається векселе-держателю податковий вексель із терміном погашення 90 календарних днів з дати його авалювання банком. Сума у векселі розраховується як різниця між сумами акцизного збору на спирт, визначеними за ставкою акцизного збору, встановленою ст. 1 Закону № 178/96-BР і ставкою у розмірі, що враховується виробником спирту при формуванні його відпускної ціни (2 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту).

Зазначений Порядок поширюється на виробників — суб'єктів підприємницької діяльності та заклади охорони здоров'я, що здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим на медичні цілі та включені до Реєстру за переліком згідно з додатком 1 до постанови № 1908 (за текстом - виробники лікарських засобів), і визначає механізм компенсації'у 2004 р. додаткових витрат, пов'язаних з підвищенням з 01.01.2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів (за текстом — спирт).

Враховуючи те, що відповідно до п. 6 Порядку № 2077 умовою погашення податкового векселя є надання виробником лікарських засобів органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації як платника податків платіжного доручення з відміткою уповноваженого банку про сплату у повному обсязі до бюджету суми, зазначеної у векселі, та факт зарахування зазначеної суми на відповідний бюджетний рахунок, виробник лікарських засобів може сплатити суму, яка розраховується як різниця між сумами акцизного збору на спирт, визначеними за ставкою акцизного збору, встановленою ст. 1 Закону № 178/96-ВР, і ставкою у розмірі, що враховується виробником спирту при формуванні його відпускної ціни, до отримання спирту без видачі податкового векселя. Ця сума повинна зараховуватися на рахунок органу Держказначейства України за кодом бюджетної класифікації 14020100 (акцизний збір з виробленого в Україні спирту) і проводитися в картці особового рахунку виробника лікарських засобів у податковому органі за місцем реєстрації.

Тобто податковий вексель, який відстрочує сплату суми, визначеної у ньому, може не видаватися виробниками лікарських засобів за умови самостійної сплати ними необхідної суми на відповідний бюджетний рахунок до отримання спирту етилового, що не позбавляє їх права на отримання компенсації цих додаткових витрат.

У цьому випадку при наданні відповідно до наказу № 212 довідок про цільове використання спирту етилового виробником лікарських засобів та про додаткові витрати, які підлягають компенсації за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідні цілі, в них зазначаються дані щодо сплати суми акцизного збору в повному обсязі, і компенсація виробникам лікарських засобів здійснюється за умови документального підтвердження цільового використання спирту етилового на виробництво лікарських засобів. Таке підтвердження оформляється актом перевірки, складеним посадовими особами регіонального управління за участю представників податкової інспекції, до якої звернулося підприємство щодо компенсації понесених додаткових витрат. Крім цього, умовами надання довідки про додаткові витрати, які підлягають компенсації за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідні цілі, є надання виробником лікарських засобів органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації як платника податків платіжного доручення з відміткою уповноваженого банку про сплату у повному обсязі до бюджету суми, яка розраховується як різниця між сумами акцизного збору на спирт, визначеними за ставкою акцизного збору, встановленою ст. 1 Закону № 178/96-BR і ставкою у розмірі, що враховується виробником спирту при формуванні його відпускної ціни, що є підтвердженням факту зарахування зазначеної суми на відповідний бюджетний рахунок, а також якщо ця сума коштів не включена до відпускної ціни лікарських засобів, для виготовлення яких використовувався спирт.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів (ДААК) ДПА України: Юрія ВІЛЬХОВОГО — начальника управління організації перевірок та контрольно-аналітичної роботи: Олесі КВАРТЮК — заступника начальника управління методології акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів — начальника відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору та Світлани ПОРТМАН — головного державного податкового інспектора відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004