Подання податкової звітності


Чи мають право засновники підприємства не подавати податкову звітність до органів державної податкової служби, якщо підприємство не має найманих працівників і не розпочало господарську діяльність?


Податкова звітність (декларації, податкові розрахунки, збори, уточнюючі розрахунки, довідки тощо) та податковий облік формуються та базуються на даних бухгалтерського обліку. Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначаються згідно із Законом № 996-XIV.

Пунктом 3 ст. 8 цього Закону визначено, що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Згідно з п. 4 ст. 8 Закону № 996-XIV для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації, зокрема, можливе самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

У випадку коли власник підприємства не наймає керівника та бухгалтера для свого підприємства, він залишає за собою і функцію керівника як особи, відповідальної за організацію бухгалтерського обліку, і функцію головного бухгалтера як особи, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку.

Тому з точки зору податкового обліку особа, яка відповідно до Закону № 996-XIV зобов'язана виконувати й фактично виконує функції керівника та головного бухгалтера (бухгалтера), одночасно є засновником, керівником та головним бухгалтером.

Таким чином, податкові декларації та податкова звітність повинні підписуватись власником у відповідних графах, а підписи мають бути завірені печаткою підприємства як підтвердження їх достовірності та як визначено в абзаці п'ятому пп. 4.1.2 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181-ІІІ.

Статтею 62 Господарського кодексу визначено, що підприємство має печатку зі своїм найменуванням.

Відповідно до п. 3.3.7 розділу третього Інструкції № 17 на печатці обов'язково має зазначатись ідентифікаційний код за ЄДРПОУ підприємства.

Порядок складання та подання документів податкової звітності, визначений для кожної окремої форми, затверджено нормативно-правовими актами згідно з чинним законодавством та зареєстрований у Мін'юсті України.

Наприклад, згідно з п. 1.3 Порядку № 143 декларація з податку на прибуток підприємства (далі — декларація) та додатки до неї подаються платником незалежно від того, виникло у звітному періоді у платника податкове зобов'язання чи ні.

Згідно з п. 3.2 Порядку № 166 декларація подається платником незалежно від того, виникло у звітному періоді у платника податкове зобов'язання чи ні, тобто незалежно від стану фінансово-господарської діяльності платника податку.

Водночас відповідно до п. 2.2 Порядку № 451, уразі коли податковий агент протягом звітного кварталу не виплачує доходи або виплачує доходи не всім платникам податку, податковий розрахунок не подається або подається щодо тих платників податку, яким нараховані (сплачені) доходи.

Також слід зазначити, що згідно з пп. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181-ІІІ платник податків, який не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або його затримку.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту автоматизації процесів оподаткування ДПА України:

Ігора ЯЛОСОВЕТСЬКОГО - заступника директора Департаменту — начальника управління інформаційно-аналітичних систем адміністрування податків та Світлани РУДЗЕВИЧ — заступника начальника відділу ведення податкової звітності та автоматизації функціональних підрозділів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004