ДОПОМОГА НА ДРУГУ ДИТИНУ


Чи має право жінка, яка перебуває у відпустці по догляду за первістком, на матеріальну допомогу на дитину, народжену під час декретної відпустки? Якщо так, то в якому розмірі?


Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" право на матеріальне забезпечення, у тому числі допомогу по вагітності та пологах, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за цим Законом мають застраховані особи, якщо страховий випадок (відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, народження дитини, відпустка для догляду за дитиною віком до трьох років тощо) настав у період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

Таким чином, жінка, яка народила дитину під час відпустки по догляду за первістком, не має права на отримання матеріального забезпечення за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності .

Однак ці види допомоги мають призначатись у порядку (статті 8, 11, 14 Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 22.03.2001 року № 2334-ІІІ) та у розмірах, установлених для осіб, не застрахованих у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Для призначення та виплати допомоги по вагітності та пологах за другою дитиною, допомоги при народженні дитини, допомоги по догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку у випадку, зазначеному в запитанні, необхідно звернутися до органу праці та соціального захисту населення.

За Законом про державну допомогу сім'ям з дітьми (ст. 9) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу жінки (допомога по безробіттю тощо), але не менше 25 відсотків від 387 грн. (розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи), тобто близько 97 грн. на місяць.

Одноразова допомога при народженні дитини надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (ст. 12 цього Закону). Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у такому самому розмірі, що на сьогодні становить 324 грн. (ст. 15 Закону).

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 1-8 жовтня 2004 р. № 40