ПЕНСІЮ ЧЕРЕЗ КРЕДИТНУ СПІЛКУ


Чому пенсіонери не можуть за власним бажанням отримувати належну їм пенсію через кредитні спілки, а винятково через комерційні банки?


Порядок проведення конкурсного відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги, що визначає процедуру підготовки і проведення Пенсійним фондом конкурсного відбору банків, в яких за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги можуть відкриватися рахунки, через які здійснюється їм виплата пенсій та грошової допомоги, був затверджений постановою Кабінету Міністрів від 26.09.2001 р. № 1231.

Для участі в конкурсі банк-пре-тендент повинен подавати конкурсній комісії серед іншого інформацію Національного банку (тобто контролюючого органу) щодо відсутності у претендента протягом останніх шести місяців порушень обов'язкових економічних нормативів, установлених Національним банком.

Треба сказати, що Закон "Про кредитні спілки" прийнято лише 20 грудня 2001 року. І саме на підставі цього нормативно-правового акта у 2003 та 2004 роках видано низку обов'язкових до виконання усіма кредитними спілками нормативних документів, що покликані забезпечити їх фінансову стабільність.

На сьогодні контролюючим органом для кредитних спілок є Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (положення про цей орган влади затверджено Указом Президента від 04.04.2003 року № 292/2003).

Таким чином, можна констатувати, що чинний Порядок проведення конкурсного відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги, не встановлює якогось виняткового порядку обслуговування пенсіонерів лише через комерційні банки. Коли буде прийнято усю необхідну нормативну базу (зокрема щодо економічних нормативів діяльності кредитних спілок), громадськість може порушувати питання перед Кабінетом Міністрів про прийняття подібного Порядку конкурсного відбору серед кредитних спілок для пенсіонерів, охочих отримувати пенсію через ці фінансові установи.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 1-8 жовтня 2004 р. № 40