ПОЗОВ У СПРАВІ ПРО ЗАХИСТ АВТОРСЬКИХ ПРАВ В ІНТЕРНЕТІ

При незаконному копіювання Web-сайту на підставі ст. 16 Цивільного кодексу, ст. 52 Закону України "Про авторське право та суміжні права" особа, якій на законних підставах належить авторське право на цей об'єкт правової охорони, може звернутися за захистом свого авторського права в установленому порядку до суду.

У позові суб'єкт авторського права має право вимагати від порушника:

При визначенні розмірів збитків, які мають бути відшкодовані особі, права якої порушено, а також для відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд зобов'язаний виходити із суті порушення, майнової і моральної шкоди, завданої особі, яка має авторське право і (або) суміжні права, а також із можливого доходу, який могла б одержати ця особа. У розмір збитків, завданих особі, права якої порушено, додатково можуть бути включені судові витрати, понесені цією особою, а також, витрати, пов'язані з оплатою допомоги адвоката.

На підставі ст. 431 Господарського процесуального кодексу України позивач у справі про захист авторського права на сайт має право звернутися до господарського суду з заявою про вжиття запобіжних заходів до подання позову, якщо є підстави побоюватись, що подача потрібних доказів стане згодом неможливою або утрудненою, а також підстави вважати, що права особи будуть порушені або існує реальна загроза їх порушення. Заявник повинен подати відповідну позовну заяву протягом десяти днів з дня винесення ухвали про вжиття запобіжних заходів. Після подання заявником позовної заяви запобіжні заходи діють як заходи забезпечення позову.

При вирішенні подібних справ господарські суди керуються рекомендаціями Президії Вищого господарського суду України від 10.06.2004 р. № 04-5/1107 "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності".

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 16-22 жовтня 2004 р. № 42