Оперативний огляд

Кабінет Міністрів України

видав постанову від 22.09.2004 р. № 1253 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Законом України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» передбачено реєстрацію всіх обтяжень рухомого майна в єдиному Державному реєстрі. У зв'язку із створенням такого Реєстру Кабінет Міністрів України визнав такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 30.07.98 р. № 1185 «Про Порядок ведення Державного реєстру застав рухомого майна» та від 04.01.99 р. № 13 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від ЗО липня 1998 р. № 1185».

постановою від 05.10.2004 р. № 1316 затвердив Порядок використання коштів спеціального фонду Державного бюджету України, що спрямовуються на фінансову підтримку інноваційної діяльності суб'єктів підприємництва.

Обсяг коштів держбюджету в загальному обсязі фінансування одного інноваційного проекту підприємства не повинен перевищувати 70% вартості проекту. Фінансування в обсязі не менш як 30% вартості інноваційного проекту забезпечується підприємством за рахунок власних коштів. Фінансова підтримка іннова- , ційної діяльності підприємств за рахунок коштів держбюджету здійснюється на умовах: повернення бюджетних коштів у строк до семи років (з пільговим періодом до трьох років, протягом якого сплачуються лише відсотки за користування ними), забезпечення виконання зобов'язання щодо повернення бюджетних коштів заставою та/або банківською гарантією, договором страхування, договором поруки. Обсяг коштів держбюджету, що спрямовуються на фінансування одного інноваційного проекту, не може бути менше ніж 200 тис. грн.

Державна податкова адміністрація України

наказом від 21.09.2004 р. № 546 «Про впровадження системи державного контролю за виготовленням, реалізацією та застосуванням засобів контролю», зареєстрованим у Мін'юсті України 04.10.2004 р. за № 1252/9851, з метою забезпечення вимог Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) та Порядку реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок доручила державному підприємству «Український державний науково-дослідний інститут технологій товарно-грошового обігу, фінансових і фондових ринків» організацію централізованого виготовлення та розповсюдження засобів контролю та формування звітності щодо розповсюдження засобів контролю.

Міністерство фінансів України, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України, Державна податкова адміністрація України, Державна митна служба України

спільним наказом від 31.08.2004 р. № 545/315/502/637 затвердили Методику прогнозування надходжень податку на додану вартість, зареєстровану в Мін'юсті України 23.09.2004 р. за № 1202/9801.

Метою Методики є підвищення обгрунтованості прогнозних надходжень податку на додану вартість та узгодженості рішень щодо прогнозних обсягів надходжень податку на стаді") складання проекту Держбюджету України. Основою інформаційного забезпечення для розрахунків за Методикою є показники системи національних рахунків, у тому числі таблиць «витрати — випуск» (міжгалузевого балансу). Основою інформаційного забезпечення прогнозних мак-роекономічних показників є прогноз економічного і соціального розвитку України. Для врахування особливостей формування надходжень податку залежно від змін у кон'юнктурі внутрішнього попиту використовуються дані щодо кінцевих споживчих витрат домашніх господарств, роздрібного товарообороту, реалізації послуг населенню, валового нагромадження основного капіталу. Для визначення складової імпорту в показниках кінцевого попиту використовуються показники таблиць «витрати - випуск» та статистична інформація про продаж товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства тощо.

Головне контрольно-ревізійне управління України та Державна податкова адміністрація України

спільним наказом від 13.09.2004 р. № 252/531 затвердили Порядок погодження органами державної контрольно-ревізійної служби з органами державної податкової служби планів-графіків проведення перевірок суб'єктів підприємницької діяльності, зареєстрований у Мін'юсті України 30.09.2004 р. за № 1241/9840.

Метою наказу є запровадження єдиних підходів при виконанні вимог Указу Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності» та Порядку координації проведення планових виїзних перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності контролюючими органами.