Страхування відповідальності морського судновласника


Товариство уклало договір страхування цивільної відповідальності морського судновласника стосовно судна, переданого власником цьому товариству згідно з договором бербоут-артеру. Відповідно до cm. 20 Кодексу торговельного мореплавства судновласником визнається юридична або фізична особа, яка експлуатує судно від свого імені, незалежно від того, чи є вона власником судна чи використовує його на інших законних підставах. Чи є правомірним включення до валових витрат товариства витрат у вигляді страхових платежів на страхування цивільної відповідальності морського судновласника, оскільки цей вид страхування є обов'язковим і всі витрати несе наймач?

(SHAKUDA-INVEST LTD. м. Керч)


Відповідно до пп. 5.4.6 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат підприємства включаються будь-які витрати зі страхування ризиків загибелі врожаю, транспортування продукції платника податку; цивільної відповідальності. пов'язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку: екологічної та ядерної шкоди, що може бути завдана платником податку іншим особам; майна платника податку; кредитних та інших комерційних ризиків платника податку, за винятком страхування життя, здоров'я або інших ризиків, пов'язаних з діяльністю фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, обов'язковість якого не передбачена законодавством, або будь-які витрати зі страхування сторонніх фізичних чи юридичних осіб.

Статтею 7 Закону № 85/96-ВР передбачено перелік видів обов'язкового страхування, до якого включено страхування відповідальності морського судновласника (п. 32) та окремо — страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (п. 8).

Постановою № 1175 затверджено Положення про порядок і умови проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, яким встановлено, що зазначений вид страхування здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної третім особам внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Виходячи з викладеного, немає законодавчих підстав для включення до валових витрат товариства витрат у вигляді страхових платежів на страхування відповідальності морського судновласника.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Заступника директора Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004