Сплата податку з доходів фізичних осіб


Приватний підприємець — платник єдиного податку. Чи повинен він сплачувати податок з доходів фізичних осіб за результатами звітного періоду?


Указом № 727/98 запроваджено спрощену систему оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва, в тому числі фізичних осіб, зареєстрованих у встановленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності, за умови, що у трудових відносинах з ними, включаючи членів їх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн.

Згідно зі ст. б Указу № 727/98 платник єдиного податку — фізична особа — суб'єкт малого підприємництва не є платником податку на доходи фізичних осіб з доходів, одержуваних ним від здійснення підприємницької діяльності, які обкладаються єдиним податком.

Доходи, отримані цією особою від здійснення підприємницької діяльності, що обкладається єдиним податком, не включаються до її сукупного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року (ст. 2 Указу № 727/98).

Якщо платник єдиного податку протягом календарного року має інші доходи (крім тих, які обкладаються єдиним податком), такі доходи оподатковуються на загальних підставах, згідно з положеннями Закону № 889-IV.

Крім того, у разі порушення вимог, установлених ст. 1 Указу № 727/98, зокрема перевищення обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) протягом календарного року більше ніж 500 тис. грн., платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, що регулюється розділом четвертим Декрету № 13-92, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу) (ст. 5 Указу № 727/98), а саме: подати до податкового органу за місцем проживання податкову декларацію за наслідками звітного кварталу, наступного за тим, в якому виникло перевищення, тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осібДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адміністрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004