Єдиний податок ї трудовий договір


Який порядок оподаткування доходів фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності, яка сплачує єдиний податок та одночасно працює в загальноосвітньому закладі за трудовим договором?


Згідно зі ст. 2 Указу № 727/98, яким запроваджено спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, доходи, одержані фізичною особою — платником єдиного податку від здійснення підприємницької діяльності, що обкладаються єдиним податком, не включаються до сукупного оподатковуваного доходу такого платника за підсумками звітного року, а сплачена сума єдиного податку є остаточною і не включається до перерахунку загальних податкових зобов'язань.

Відповідно до ст. 6 Указу № 727/98 суб'єкт малого підприємництва — фізична особа не є платником податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) з доходів, одержуваних ним від здійснення підприємницької діяльності, що обкладаються єдиним податком.

Якщо крім доходів від здійснення підприємницької діяльності, що обкладаються єдиним податком, фізична особа — платник єдиного податку одержує доходи з інших джерел (за трудовим договором, авторські винагороди тощо), які не пов'язані з її підприємницькою діяльністю, такі доходи обкладаються податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах у джерела їх виплати згідно з положеннями Закону № 889-IV.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осібДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адміністрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004