Списання боргу з прибуткового податку з громадян, шо виник в результаті форс-мажорних обставин


Внаслідок форс-мажорних обставин сільгосппідприємство має борг з прибуткового податку з громадян за фактично виплаченою орендною платою за користування земельними ділянками. Чи підлягає такий борг списанню відповідно до п. 18.2 ст. 18 Закону № 2181-ІІІ?


Механізм реалізації норми п. 18.2 ст. 18 Закону № 2181-ІІІ передбачено Порядком № 103.

Найпроблемнішим залишається питання списання безнадійного податкового боргу юридичних або фізичних осіб, що виник внаслідок форс-мажорних обставин, у тому числі безнадійного податкового боргу по прибутковому податку з громадян щодо сум, які рахуються в картках особових рахунків та тих, що обліковуються у платника податків. Роз'яснення щодо особливостей списання такого боргу було надано листом № 06-10/10-570, відповідно до якого списанню підлягають суми прибуткового податку, що нараховані та утримані з виплаченої заробітної плати.

Згідно з нормами Інструкції № 12 до сукупного оподатковуваного доходу включалися одержані за місцем основної роботи (служби, навчання) доходи за виконання трудових обов'язків, у тому числі за сумісництвом, за виконання робіт за договорами підряду, доходи у вигляді дивідендів за акціями, доходи, одержані внаслідок розподілу прибутку (доходу) підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, а також інші доходи, що утворилися в результаті надання за рахунок коштів підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності своїм працівникам матеріальних і соціальних благ у грошовій і натуральній формах. У податковому і бухгалтерському обліку підприємств, установ і організацій, на які покладено обов'язки нараховувати, утримувати і перераховувати до бюджету прибутковий податок, обліковується загальна сума прибуткового податку.

До заробітної плати відноситься винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 1 Закону № 108/95-ВР).

Крім того, зазначеною статтею визначено, що до , заробітної плати відносяться доходи за виконання трудових обсягів, одержані за місцем основної роботи (служби, навчання), у тому числі за сумісництвом, за виконання робіт за договорами підряду.

Орендна плата за користування земельними ділянками відноситься до загальної суми сукупного оподатковуваного доходу, але не відноситься до структури заробітної плати, а тому і податковий борг по прибутковому податку з громадян, який виник у результаті форс-мажорних обставин, нарахований на частину сукупного оподатковуваного доходу та утриманий, але не сплачений до бюджету, списанню не підлягає.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту забезпечення податкових зобов'язань ДПА України:

Валентини СІРЕНКО — заступника директора Департаменту — начальника управління методології стягнення податкового боргу, Людмили ВАТУТІНОІ — заступника начальника відділу розробки методики стягнення податкового боргу. Ярослави МОРОЗ - головного державного податкового інспектора відділу методики стягнення податкового боргу управління методології стягнення податкового боргу та Світлани БАКАЛЬЧУК — головного державного податкового інспектора відділу методики стягнення податкового боргу управління методології стягнення податкового боргу

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004