Пільги зі сплати ринкового збору ветеранам війни


Чи надаються пільги зі сплати ринкового збору інвалідам війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»?


Пунктом 23 ст. 13 Закону № 3551-XII передбачено звільнення інвалідів війни від сплати податків, зборів і мита всіх видів та земельного податку.

У ст. 1 Зг.кону № 1251-XII зазначено, що встановлення і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою України, Верховною Радою АР Крим і сільськими, селищними, міськими радами відповідно до цього Закону, інших законів України про оподаткування.

Статтею 4 Декрету № 56-93 не передбачено пільг щодо сплати ринкового збору особам, на яких поширюється дія Закону № 3551-XII.

Водночас ст. 18 Декрету № 56-93 визначено, що органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції мають право запроваджувати пільгові податкові ставки, повністю відміняти окремі місцеві податки і збори або звільняти від їх сплати певні категорії платників податків та надавати відстрочки зі сплати місцевих податків та зборів.

Враховуючи зазначене, надання пільги щодо сплати ринкового збору особам, на яких поширюється дія Закону № 3551-XII, може бути вирішено місцевою радою шляхом прийняття відповідного рішення.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Володимира ГОРОХОВА, заступника начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України — начальника відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004