Відшкодування витрат Пенсійного фонду


Який порядок відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату й доставку пенсій особам, які працювали або працюють на підземних роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 1?


З 1 січня 2004 р. відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату й доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посаді показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у розмірі 20% з наступним збільшенням її щороку на 10% до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Питання призначення пенсій на пільгових умовах регулюються статтями 13, ІД та 100 Закону № 1788-ХІІ.

Особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, пенсії призначаються відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України № 1788-ХІІ.

Отже, відшкодуванню підлягають лише пенсії, призначені відповідно до п. «а» ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

З 1 січня 2004 р. Пенсійний фонд України здійснює витрати на виплату та доставку вищезазначених пенсій, призначених як до, так і після цієї дати.

Таким чином, підприємства повинні відшкодовувати Пенсійному фонду витрати, пов'язані з виплатою та доставкою цих пенсій до досягнення пенсіонерами пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058-IV, а саме: для чоловіків — 60 років, для жінок — 55 років, тобто незалежно від часу їх призначення.

Порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією № 21-1.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління надходження доходів Пенсійного фонду України Людмили ЩИПКИ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004