Кошти, внесені на пенсійні рахунки в уповноважених банках


Чи нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на кошти, внесені найманим працівником на його пенсійний рахунок, відкритий в уповноважених холдинговою компанією «Київміськбуд» банках відповідно до Закону України «Про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд»?


Згідно зі ст. 1 9 Закону № 1 058-IV, який набрав чинності з 1 січня 2004 p., для роботодавців страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної й додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 108/95-BR виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладанню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Також роботодавці зобов'язані утримувати та перераховувати страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі 1 - 5% із сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) працівникам відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, пов'язаного з виконанням робіт (послуг), що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

Оскільки відповідно до Закону № 889-IV зазначені кошти не виключено зі складу загального оподатковуваного доходу, страхові внески на ці кошти в розмірі 32 та 1 — 5% нараховуються на загальних підставах.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника начальника управління надходження доходів Пенсійного фонду України Людмили ЩИПКИ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004