НАВЧАННЯ КОРИСТУВАЧІВ ПК


Чи погрібна ліцензія на проведення її комп'ютерних курсів?


Відповідно до ст. 2 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (із змінами внесеними Законом України "Про вищу освіту") ліцензування у сфері освіти здійснюється згідно з законами, що регулюють відносини у цій сфері, тобто законами "Про освіту", "Про вищу освіту", "Про професійно-технічну освіту", "Про загальну середню освіту", "Про дошкільну освіту", "Про позашкільну освіту". Єдині вимоги до ліцензування освітніх послуг встановлює Порядок ліцензування освітніх послуг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2003 р. № 1380 "Про ліцензування освітніх послуг".

Відповідно до п. З цього Порядку ліцензуванню підлягають послуги у сферах освіти: дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої. Пунктом 5 цього Порядку передбачено, що послуги щодо професійної підготовки, перепідготовки, курсового професійно-технічного навчання, підвищення кваліфікації робітників підлягають ліцензуванню за умови, що відповідні професії включено до Державного класифікатора професій ДК — 003-95, затвердженого наказом Держстандарту від 27 липня 1995 р. № 257. Ліцензування підприємств, установ та організацій, що надають послуга у сфері професійно-технічної освіти, проводиться з урахуванням специфіки навчання та за умови видачі особам, що навчаються, документа про освіту державного зразка. Ліцензійні умови надання освітніх послуг у сфері професійно-технічної освіти, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 24 грудня 2003 р. № 847, розроблені відповідно до Законів України "Про освіту", "Про професійно-технічну освіту", постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2003 р. № 1380 "Про ліцензування освітніх послуг". Вони визначають мінімальні нормативи матеріально-технічного, навчально-методичного, кадрового та інформаційного забезпечення навчальних закладів. Тобто передбачається, що діяльність з надання освітніх послуг провадиться саме навчальними закладами.

Якщо суб'єкт господарювання не є навчальним закладом та не видає документи про освіту державного зразка, його діяльність з проведення курсів, тренінгів тощо не вимагає отримання ліцензії.

Сторінку підготувало Ноталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 30 жовтня 2004 р. № 44