Якої тривалості може бути надано відпустки лікарям і середньому медичному персоналу школи-ттерна-ту для дітей з психоневрологічними захворюваннями?

В.Чубинська, Т.Надолішна, м.Харків

Відповідь.

Згідно з підрозділом "Дитячі психіатричні (психоневрологічні) лікувально-профілактичні заклади та установи, відділення, палати та кабінети (крім призначених для лікування дітей з ураженням центральної нервової системи біез порушення психіки); установи, відділення: соціального захисту населення, школи (класи), школи-ін-тернати (класи), дитячі будинки (групи), дитячі будинки-інтернати (групи), дитячі садки (групи), ясла-садки (групи), ясла (групи) та будинки дитини (групи) для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки. Дитячі будинки-інтернати для сліпих та глухонімих дітей" розділу XVII "Охорона здоров'я, освгга та соціальна допомога" Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 р. №679), право на таку відпустку мають працівники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих в установах та підрозділах, зокрема, лікарі, крім лікарів-лаборантів (позиція 36) тривалістю до 25 календарних днів; лікарі-керівники (з ненормованим робочим днем) (позиція 37)—до 18 календарних днів; медичний молодший та обслуговуючий персонал (сестра медична молодша з догляду за хворими, санітарка, буфетник, робітник з обслуговування лазні, нянька, помічник вихователя, прибиральник виробничих приміщень) (позиція 41) — до 25 календарних днів; персонал медичний середній (крім лаборанта) (позиція 42)—до 25 календарних днів.

Отже, якщо в школі-інтернаті перебувають діти з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки і зазначені в запитанні працівники належать до названих вище категорій працівників, вони мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці.

На листи наших дописувачів відповідає заступник начальника відділу державної експертизи умов праці Мінпраці України О. ЧЕРНЕТЕНКО

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.