Чи має право на земельний і майновий паї особа, яка обіймала виборну посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування?

О.Міщєнко, с.Халимонове Чернігівської обл.

Відповідь. За Указом Президента України від 08.08.95 р. №720 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" право на земельну частку (пай) мають члени сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами цього підприємства, кооперативу, товариства відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

За чинним законодавством підприємство діє на основі статуту. Статут підприємства визначає порядок вступу до підприємства і припинення членства в ньому. Зокрема, до членів колективного сільськогосподарського підприємства включаються такі особи:

Список громадян, як додаток до державного акта, формується самим підприємством відповідно до статуту, розглядається і затверджується загальними зборами членів підприємства та підписується головою місцевої ради і головою колективного сільськогосподарського підприємства.

Отже, якщо особу, яка обіймала виборну посаду в органах державної влади або органах місцевого самоврядування, включено до списку-додатка, вона має право на земельну частку (пай).

Щодо права на майновий пай, то за Законом України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" майно підприємства належить його членам на праві спільної часткової власності. Право членів підприємства на пайовий фонд залежить від їхнього трудового внеску, що визначається з урахуванням розміру всіх форм оплати праці за період членства в цьому підприємстві. Таке право мають усі члени колективного сільськогосподарського підприємства.

Пунктом 4 Порядку визначення розмірів майнових паїв членів колективного сільськогосподарського підприємства та їх документального посвідчення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2001 р. №177, передбачено, що до списку осіб, які мають право на майновий пай, включаються всі члени підприємства, а також особи, за якими відповідно до законодавства зберігається право на майновий пай, у тому числі особи, обрані на виборні посади органів місцевого самоврядування та органи державної влади, а також профспілкових організацій.

Отже, якщо особа, яка обіймала виборну посаду в органах державної влади або органах місцевого самоврядування, була членом колективного сільськогосподарського підприємства і її включено в установленому порядку до списку осіб, які мають право на майновий пай, вона має право на нього.

Роз'яснюють фахівці Міністерства аграрної політики України

С.МАРТИНЕНКО, заступник начальника управління

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.