Школа соціальної реабілітації оплачує учням виконану роботу в навчально-виробничих майстернях. Чи звільняються їхні доходи від оподаткування відповідно до пп.4.3.26 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб"?

В.Кулаківський, м.Київ

Відповідь.

Згідно з п.22 розділу 1 "Положення про загальноосвітню школу соціальної реабілітації" постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.93 р. №859 "Про організацію діяльності спеціальних навчально-виховних закладів для дітей і підлітків, які потребують особливих умов виховання" під час літніх канікул школа соціальної реабілітації може організовувати табори праці й відпочинку із залученням учнів до роботи, зокрема, в навчально-виробничих майстернях.

На час виробничого навчання, практики учням забезпечуються робочі місця, безпечні умови праці, оплата виконаної роботи в повному обсязі за встановленими розцінками.

Статутом школи соціальної реабілітації для учнів може бути встановлено й інші форми матеріального і морального заохочення. Згідно з пп.4.3.26 п.4.3 ст.4 Закону №889 до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається (не підлягає відображенню в його річній податковій декларації) сума стипендії, виплачуваної з бюджету учню, але при цьому її розмір не має перевищувати місячного прожиткового мінімуму для однієї працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (510 грн.). Сума перевищення, за її наявності, підлягає остаточному оподаткуванню під час її виплати за ставкою 13% (з 1 січня 2004 до 31 грудня 2006 р.), а з 1 січня 2007 р. — за ставкою 15%.

Звільненню від оподаткування підлягають стипендії учнів, одержані з бюджету. Всі інші доходи учнів підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Відповідно до абзацу "є" пп.6.1.2 п.6.1 ст.6 цього Закону учням з оподаткування їхніх доходів у вигляді заробітної плати надано податкову соціальну пільгу в розмірі, що дорівнює 150% розміру мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої законом на 1 січня звітного податкового року. В 2004 р. цю податкову соціальну пільгу обмежено 30% і вона становить 92,25 грн. Проте згідно з пп.6.5.1 п.6.5 ст.6 зазначеного Закону цю пільгу може бути застосовано лише в тому разі, якщо дохід у вигляді заробітної плати (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування) учня не перевищує місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (510 грн.).

На листи наших дописувачів відповідає начальник відділу Державної податкової інспекції Подільського району м.Києва Л.КРАСНОКУТСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.