Як має погашатися недоплата податку з доходів фізичних осіб, що перевищує суму оподатковуваного доходу в разі звільнення працівника?

М.Деркач, м. Березань Київської обл.

Відповідь.

Згідно з пп.6.5.3 п.6.5 ст.6 названого вище Закону, якщо в результаті остаточного розрахунку з платником податку, котрий припиняє трудові відносини з працедавцем, виникає недоплата, що перевищує суму оподатковуваного доходу платника податків за останній звітний період, непогашена частина такої недоплати включається до складу податкового зобов'язання платника податку за результатами звітного податкового року.

Водночас згідно з пп.8.1.3 п.8.1 ст.8 платник податків зобов'язаний самостійно включити суму доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу і подати річну декларацію щодо цього податку лише в тому разі, якщо відповідно до норм цього Закону деякі види оподатковуваних доходів (прибутку) не підлягають оподаткуванню під час їхнього обчислення або виплати.

Відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного місцевого бюджету несе згідно з пп. 16.3.5 Закону юридична особа або її уповноважений підрозділ, що нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід. Отже, для уникнення відповідальності працедавцю можна порекомендувати в разі звільнення платника податків зобов'язати його внести суму недоплати до каси підприємства з метою перерахування до бюджету.

На листи наших дописувачів відповідає начальник відділу Державної податкової інспекції Подільського району м.Києва Л.КРАСНОКУТСЬКА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.