Торгівля лікарськими засобами через фельдшерсько-акушерські пункти


Юридична особа — центральна районна аптека з метою забезпечення сільського населення лікарськими засобами уклала договори з фельдшерсько-акушерськими пунктами на реалізацію медикаментів. Чи повинна аптека придбавати патенти на здійснення такої торгівлі зазначеними пунктами у разі, якщо вони не є структурними підрозділами аптеки?

(Л. Бєляєва, смт Кіровське. АР Крим)


Порядок патентування торговельної діяльності за готівкові кошти визначено Законом № 98/96-BР.

Об'єктом правового регулювання згідно з цим Законом є торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України (частина перша ст. 1 Закону № 98/96-ВР).

Торговий патент — це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності (далі — СПД) чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними в цьому Законі видами підприємницької діяльності (частина перша ст. 2 Закону № 98/96-ВР).

Торговий патент видається за плату СПД державними податковими органами за місцезнаходженням цих суб'єктів або місцезнаходженням їх структурних (відокремлених) підрозділів, СПД, що провадять торговельну діяльність або надають побутові послуги (крім пересувної торговельної мережі), — за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання побутових послуг, а СПД, що здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу, — за місцем реєстрації цих суб'єктів (частина третя ст. 2 Закону № 98/96-ВР).

Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється СПД або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів (частина перша ст. З Закону № 98/96-ВР).

Під торговельною діяльністю в цьому Законі слід розуміти роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Відповідно до частини третьої а. 4 Закону № 98/96-ВР під пунктами продажу товарів слід розуміти:

У разі коли СПД має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент придбавається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (торгової точки).

Пільговий торговий патент видається СПД або їх структурним (відокремленим) підрозділам, які здійснюють торговельну діяльність виключно з використанням таких видів товарів: готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев'язувальні матеріали та інше медичне приладдя) та вітаміни для населення; ветеринарні препарати, папір туалетний, зубні паста та порошки, косметичні серветки, дитячі пелюшки, тампони, інші види санітарно-гігієнічних виробів з целюлози або її замінників, термометри, індивідуальні діагностичні прилади (незалежно від країни їх походження).

У пільговому торговому патенті обов'язково наводиться повний перелік товарів, що передбачаються для реалізації

Пільговий торговий патент не дає права на здійснення торговельної діяльності товарами, не зазначеними в частині шостій ст. З Закону № 98/96-ВР

Пунктом 2.2.3.1 наказу № 3/8 зазначено, що роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється лише через аптеки та їх структурні підрозділи (аптечні пункти й аптечні кіоски).

Відповідно до п. 7 постанови № 447 аптека — заклад охорони здоров'я, який функціонує з дозволу і під контролем державних органів, основним завданням якої є забезпечення населення, закладів охорони здоров'я, підприємств, установ і організацій лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Аптеки можуть створювати в установленому порядку відокремлені структурні підрозділи у вигляді аптечних пунктів і аптечних кіосків. Аптечні пункти можуть створюватися при закладах охорони здоров'я, аптечні кіоски — на заводах, фабриках, вокзалах, аеропортах, торговельних центрах тощо.

Аптека повинна займати ізольоване приміщення з окремим входом і мати торговельний зал для обслуговування населення. Структурні підрозділи аптек можуть займати відокремлені приміщення без виділення торговельного залу.

За погодженням із районними державними адміністраціями роздрібна реалізація лікарських засобів може здійснюватися через фельдшерсько-акушерські пункти, організовані в сільських населених пунктах на підставі угод, укладених з аптекою.

Таким чином, для здійснення торгівлі лікарськими засобами на підставі договорів з центральною районною аптекою фельдшерсько-акушерські пункти повинні мати торгові патенти.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ — заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004