Розрахунок продукцією власного виробництва


СПД — юридична особа як виняток частково розрахувався зі своїми працівниками продукцією власного виробництва. Чи потрібно в такому випадку придбавати патент?

(Б. Могилевиць, Чернігівсько обл.)


Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється СПД або їх структурними (відокремленими) підрозділами в пунктах продажу товарів (частина перша ст. З Закону № 98/96-ВР).

У першій відповіді рубрики «Торгівля лікарськими засобами через фельдшерсько-акушерські пункти» згідно із Законом № 98/96-ВР наведено визначення понять «торговельна діяльність» і «пункт продажу товарів».

Крім цього, постановою № 108 також визначено, що торговельна діяльність - це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб і громадян щодо здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку.

Оскільки у вищезазначеному випадку на підприємстві продукція власного виробництва видається фізичним особам, які перебувають із СПД у трудових відносинах, у рахунок заробітної плати, то відповідно до частини десятої ст. З Закону № 98/96-ВР такі дії не вважаються торговельною діяльністю.

Таким чином, якщо СПД у рахунок заробітної плати видав своїм працівникам продукцію власного виробництва, торговий патент придбавати не потрібно.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ — заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004