Ремонт взуття


СПД — фізична особа надає побутові послуги населенню, а саме ремонтує взуття. Робоче місце, тобто майстерня, розташовано у напівпідвальній частині жилого будинку. Чи потрібно придбавати патент на здійснення такої діяльності?

(м. Обухів, Київська обл.)


Порядок придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг визначено ст. 3і Закону № 98/96-BР.

Патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється СПД або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

Під побутовими послугами у Законі № 98/96-ВР слід розуміти діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Перелік послуг, які відносяться до побутових, визначається Кабінетом Міністрів України і не може змінюватися протягом бюджетного року.

У разі коли СПД має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг придба-вається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу.

Вартість торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження об'єкта з надання побутових послуг та виду побутових послуг.

Вартість торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг за календарний місяць встановлюється в межах таких граничних рівнів:

Термін дії торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг становить 12 календарних місяців.

Оплата вартості торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг провадиться щомісяця до 1 5 числа місяця, що передує звітному.

Під час придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг СПД вносить одноразову плату в розмірі вартості торгового патенту за один місяць. На суму, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній місяць його дії.

СПД може здійснити попередню оплату вартості торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг за весь термін його дії. Крім того, він має право придбавати торгові патенти на надання побутових послуг на наступні за поточним роки, але не більше ніж на три роки, сплативши повну вартість цих патентів під час їх одержання. При цьому СПД звільняється від обов'язку довнесення плати за торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг, якщо прийнятими після сплати повної вартості торгових патентів на наступні роки нормативно-правовими актами буде збільшено вартість торгового патенту.

Постановою № 576 затверджено перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню. Такий вид послуги, як ремонт взуття, до цього переліку не включено.

Таким чином, здійснення діяльності з надання побутових послуг з ремонту взуття населення патентуванню не підлягає.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ — заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004