Передача основних фондів до статутного фонду


Підприємство в обмін на корпоративні права передає до статутного фонду іншого підприємства основні фонди, які повністю не використано в господарській діяльності. Чи потрібно підприємству нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ при здійсненні такої передачі? Чи треба коригувати сплачені суми ПДВ, які раніше віднесено платником до складу податкового кредиту у зв'язку з придбанням (спорудженням) таких основних фондів?


Операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. З Закону № 168/97-ВР).

Щодо права платника на віднесення сплачених (нарахованих) сум ПДВ до складу податкового кредиту у зв'язку з придбанням (спорудженням) таких основних фондів, то це питання регулюється п. 7.4 ст. 7 цього Закону, яким визначено, що таке право виникатиме у платника лише за умови:

У разі коли платник податку здійснює операції з поставки товарів (робіт, послуг), що звільнені від оподаткування або не є об'єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-BR суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів і нематеріальних активів і до податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 цього Закону). Враховуючи викладене, при передачі основних фондів, які повністю не використано в господарській діяльності, до статутного фонду іншого підприємства в обмін на корпоративні права платник податку зобов'язаний зменшити (від-коригувати) суму ПДВ, яка раніше віднесена до складу податкового кредиту і припадає на неза-мортизовану частину таких фондів, та збільшити на цю суму вартість таких переданих фондів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004