Порядок оподаткування доходів нерезидента


Який порядок оподаткування доходів нерезидента?


Відповідно до п. 2.1 ст. 2 Закону № 889-IV платниками податку є резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи, та нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України.

Об'єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерелом його походження з України; доходи з джерелом їх походження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті.

Дохід з джерелом його походження з України визначено п. 1.3 ст. 1 цього Закону як будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, зокрема, у вигляді інших доходів як виплати чи винагороди за цивільно-правовими договорами, одержуваних резидентом або нерезидентом, якщо джерело виплати (нарахування) таких доходів знаходиться на території України, незалежно від резидентського статусу особи, що їх виплачує.

Згідно з п. 7.1 ст. 7 зазначеного Закону ставка податку становить 15% (до 01.01.2007 р. - 13%) від об'єкта оподаткування, крім випадків, визначених у пунктах 7.2 — 7.3 цієї статті.

Відповідно до п. 7.3 ст. 7 Закону № 889-IV ставка податку становить подвійний розмір ставки, визначеної п. 7.1 ст. 7 цього Закону, від об'єкта оподаткування, нарахованого як виграш чи приз (крім виграшу в державну лотерею у грошовому виразі), або будь-яких інших доходів, нарахованих на користь нерезидентів — фізичних осіб, за винятком доходів, визначених у пп. 9.11.3 п. 9.11 ст. 9 зазначеного Закону.

Виходячи з викладеного та з метою однакового застосування Закону № 889-IV слід розуміти, що доходи, нараховані (виплачені, надані) платнику податку — нерезиденту у вигляді зарплати внаслідок здійснення ним трудової діяльності в Україні, належать до кате горії доходів, зазначених у пп. 9.11.3 п. 9.11 ст. 9 цього Закону, з урахуванням особливостей, визначених у пп. 9.11.2 п. 9.11 ст. 9 цього Закону.

Таким чином, на підставі норм п. 7.3 ст. 7, пп. 9.11.3 п. 9.11 ст. 9 Закону № 889-IV лише зарплата, незалежно від джерела її виплати, що виплачується нерезиденту працедавцем-резидентом, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 7.1 ст. 7 цього Закону. Визначення терміна «заробітна плата» наведено в пунктах 1.1 та 1.3 ст. 1 зазначеного Закону.

У разі нарахування на користь нерезидента процентів, дивідендів або роялті податковим агентом має бути застосована відповідна ставка податку, встановлена цим Законом для оподаткування таких доходів резиденту (абзац другий пп. 9.11.3 п. 9.11 ст. 9 Закону № 889-IV).

Оподаткування будь-яких інших (крім вищезазначених) доходів, нарахованих на користь нерезидентів — фізичних осіб, провадиться за ставкою, встановленою п. 7.3 ст. 7 цього Закону.

Якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим Законом, застосовуються норми такого міжнародного договору стосовно суб'єктів, які підпадають під його дію (п. 21.1 ст. 21 Закону № 889-IV).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адміністрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004