Іноземець—суб'єкт підприємницької діяльності


Як оподатковуються доходи іноземця, зареєстрованого суб'єктом підприємницької діяльності на території України та країни його громадянства, зокрема, коли діє договір про уникнення подвійного оподаткування між Україною та країною громадянства такого іноземця?


Пунктом 1 ст. 129 Господарського кодексу визначено, що іноземці та особи без громадянства при здійсненні господарської діяльності в Україні користуються такими самими правами і мають такі самі обов'язки, як і громадяни України, якщо інше не передбачено цим Кодексом, іншими законами.

Згідно з пп. 9.11.1 п. 9.1 1 ст. 9 Закону № 889-IV доходи з джерелом їх походження з України, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими для резидентів, з урахуванням особливостей, визначених окремими нормами цього Закону.

Об'єктом оподаткування доходів фізичних осіб — нерезидентів згідно з п. 3.2 ст. З Закону № 889-IV є:

Підпунктом 9.11.1 «в» п. 9.11 ст. 9 цього Закону визначено, що доходами з джерелом їх походження з України також вважаються доходи, нараховані нерезидентам, які є суб'єктами підприємницької діяльності або здійснюють незалежну професійну діяльність на території України, незалежно від джерел виплати таких доходів.

Статтею 50 Господарського кодексу визначено правила діяльності іноземних підприємців в Україні, якими передбачено, що особливості здійснення підприємницької діяльності на території України, на її континентальному шельфі та у виключній (морській) економічній зоні іноземними юридичними особами, громадянами визначаються цим Кодексом та іншими законами України.

Пунктом 2 ст. 50 зазначеного Кодексу встановлено, що в разі якщо чинним міжнародним договором, згоду на обов'язковість якого надано Верховною Радою України, встановлено інші правила щодо підприємництва, ніж ті. що передбачено законодавством України, застосовуються правила міжнародного договору. Правила міжнародних договорів України, чинних на момент прийняття Конституції України, застосовуються відповідно до Конституції України в порядку, визначеному цими міжнародними договорами.

Крім того, фізична особа — іноземець може самостійно визначити власний резидентський статус у разі обрання основного місця проживання в Україні. Для цього фізичній особі — іноземцю потрібно подати письмову заяву до податкового органу за місцем проживання в Україні з проханням вважати ЇЇ резидентом для цілей обкладання податком з доходів фізичних осіб у поточному році (звітному податковому періоді).

Отже, доходи фізичної особи — іноземця, який самостійно обрав статус резидента та зареєструвався як суб'єкт підприємницької діяльності на території України, також підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими для резидентів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Геннадія ХМЕЛЬОВА — заступника начальника управління розгляду звернень платників та методології адміністрування Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України та Катерини ЗАЙЧЕНКО — старшого державного податкового інспектора відділу застосування правових актів та уніфікації роз'яснень Департаменту правового забезпечення ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004