Чи зараховується до стажу державної служби для виплати надбавки за вислугу років період роботи на посаді спеціаліста по призначенню соціальної допомоги територіального центру управління праці та соціального захисту населення за умови переходу на посаду держслужбовця районного пенсійного фонду?

І.Ковальова, м. Білгород-Дністровський Одеської обл.

Відповідь. Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. №283, визначено, щодо стажу державної служби зараховується період роботи на посадах керівних працівників і спеціалістів у виконавчих комітетах місцевих рад, їхніх управліннях, самостійних відділах, інших структурних підрозділах.

Згідно з Типовим положенням, затвердженим наказом Міністерства соціального забезпечення УРСР від 15.05.91 р. №60, територіальний центр обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян системи соціального забезпечення зобов'язаний надавати побутову та медико-соціальну допомогу одиноким непрацездатним громадянам в умовах стаціонарного, тимчасового, денного перебування і вдома. Центр та його відділення соціальної допомоги вдома не належать до органів виконавчої влади, а його працівники (в тому числі й директор та завідуючі відділеннями) не є державними службовцями. Отже, періоди роботи на посаді спеціаліста по призначенню соціальної допомоги територіального центру обслуговування пенсіонерів до стажу державної служби не зараховуються.

Оскільки територіальний центр обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян не належить до органів виконавчої влади, то перехід дописувачки із обійманої посади в цьому центрі на посаду державного службовця районного пенсійного фонду не слід вважати просуванням по службі та застосовувати під час обчислення стажу, що дає право на надбавку за вислугу років, таким особам за постановами Кабінету Міністрів України від 10.11.94 р. №758 і 08.06.95 р. №397.

Підставою для зарахування того чи іншого періоду до стажу державної служби є записи в трудовій книжці та інші документи, що відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж роботи. За вирішенням питання обчислення стажу державної служби, який застосовується для встановлення надбавки за вислугу років, слід звернутися до кадрової служби за місцем роботи, на яку такі обов'язки покладено Типовим положенням про кадрову службу органів виконавчої влади, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 02.08.96 р. №912.

М.НІКІТОВА, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад