Чому мені не призначають пенсію державного службовця, якщо з 1971 до 2004 р. працювала на різних посадах в органах кримінально-виконавчої системи і мені надавалась щорічна відпустка тривалістю 45 днів?

Е.Перетятько, м.Полтава

Відповідь. Згідно з Порядком обчислення стажу державної служби до стажу державної служби зараховується робота на посадах спеціалістів кримінально-виконавчої системи (виправно-трудових установ, слідчих ізоляторів, інспекцій виправних робіт), які не мають спеціальних звань. Перелік посад спеціалістів кримінально-виконавчої системи, яких віднесено до категорії VII посад державних службовців, визначено розпорядженням Кабінету Міністрів від 06.05.2001 р. №174-р. Усі періоди роботи на посадах, визначених у названому розпорядженні, зараховуються державним службовцям до стажу державної служби.

Підставою для зарахування тих чи інших періодів роботи до стажу державної служби є записи в трудовій книжці працівника та інші документи, котрі відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж роботи.

Обчислений за цим Порядком стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Оскільки копію трудової книжки не надіслано, надати вичерпну відповідь допи-сувачці щодо зарахування певних періодів роботи до стажу державної служби неможливо.

Типовим положенням про кадрову службу органу виконавчої влади, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.96 р. №912 установлено, що обов'язок з обчислення стажу державної служби покладено на кадрову службу державного органу, з яким державний службовець перебуває чи перебував у трудових відносинах. Отже, кадрова служба на підставі поданих документів має зробити конкретний висновок щодо зарахування певних періодів роботи працівника до стажу державної служби.

Скарги, пов'язані з визначенням стажу роботи державних службовців, розглядаються згідно з чинним законодавством.

М.НІКІТОВА, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад